sunnuntai 21. toukokuuta 2017

Mielipide, jota Hesari ei suostu julkaisemaanKun Helsingin Sanomien mielipideosastolla väitettiin keskustelua "äärioikeiston" kanssa mahdottomaksi, koska äärioikeisto vain heittelee raiskausuhkauksia, päätin lähettää oman mielipiteeni vastineeksi. Koska HS on punavihreän kuplan pää-äänenkannattajia, en toki pitänyt julkaisun mahdollisuuksia kovin suurina mutta päätin joka tapauksessa julkaista vastineen täällä blogin puolella.


Vihervasemmisto välttelee keskustelua

Riikka Yrttiaho kirjoitti HS:n mielipideosastolla uskovansa keskustelun äärioikeiston kanssa olevan mahdotonta ja kirjailija Pirkko Saision siten astuneen populistien ansaan dialogia peräänkuuluttaessaan. Yrttiahon mukaan hänen keskustelunsa äärioikeiston kanssa ovat johtaneet väkivaltafantasiointiin ja raiskausuhkauksiin, ja tämän vuoksi keskusteluyhteys eri mieltä oleviin on suljettava täysin.

Toki minäkin voisin poimia netin syövereistä muutaman fanaattisimman vihervasemmistolaisen ja heidän käytöksensä pohjalta leikkiä kaikkien eriäviä näkemyksiä esittävien olevan samanlaisia hörhöjä, mutta se ei olisi kovin älyllisesti rehellistä - rakentavuudesta puhumattakaan. Se tosin voisi toimia näppäränä tekosyynä epämiellyttävien keskustelujen välttämiselle, jos nyt sitä tavoittelisin.

Kokemukseni keskusteluyrityksistä on toisenlainen. Toki sekaan on mahtunut täysin asiattomiakin tapauksia, mutta enimmäkseen olen vihervasemmiston puolelta kohdannut keskustelun välttelyä. Punavihreät poliitikot eivät suostu keskusteluohjelmaan, jos mukana on eri mieltä olevia, ja he säännönmukaisesti siivoavat blokkauksilla Facebook-seiniltään eriävät mielipiteet pois.

Olen reilun vuoden ajan ollut mukana kansallismielisessä podcastissa, johon kuulijat usein pyytävät vastakkaisen näkemyksen edustajia vieraaksi. Helpommin sanottu kuin tehty. Bloggaaja Saku Timonen jätti kutsuni huomiotta kahdella eri foorumilla ja blokkasi minut bloginsa kommenttiosiosta. Suvi auvinen blokkasi minut heti, kun lähetin hänelle kutsun Twitterissä. Suldaan Said Ahmed blokkasi minut Facebookissa. Susani Mahadura jalona suitsutti dialogin tärkeyttä minulle, mutta kun tarjosin siihen mahdollisuuden, hän lakkasi vastaamasta viesteihini. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Podcastissämme ei takuulla kenellekään esitetä raiskausuhkauksia. Olen kutsutuille vielä erikseen korostanut, että he eivät tulisi joutumaan vyörytyksen tai ansan virittelyn kohteeksi vaan saisivat tietysti asianmukaista kunnioitusta. Hehän olisivat meidän vieraitamme.

En itsekään juuri usko, että dialogi mitään neuvotteluratkaisua voi tuottaa: valtio kun ei voi olla jokseenkin etnonationalistinen kansallisvaltio ja jokseenkin monikulttuurinen. Molempia miellyttävää kompromissia ei ole olemassa, mutta debatin käyminen aiheesta on tärkeää tiedonvälitystä ja tarjoaa kuulijoille mahdollisuuden argumenttien helppoon arviointiin.

Kuten sanoin, leimaaminen uhkailijoiksi ja äärimmäisen mustavalkoinen jako "ihmisoikeuksien puolustajiin" ja "toisenvärisen ihmisen kuolemasta iloitseviin" ovat kätevä tekosyy sellaisen keskustelun välttämiselle, jossa omat näkemykset tulisivat aidosti haastetuiksi, mutta todellisuuden kanssa niillä ei juuri ole tekemistä.

Tarjosin myös Yrttiaholle mahdollisuuden laittaa mielipiteensä äärioikeistolaisista testiin ja tulla podcastiimme*. Ovet ovat auki Monokulttuurin lähetyksiin myös muille vastaavan näkemyksen omaaville. Dialogia on tarjolla - odottelemme vain jonkinlaista katetta kauniille puheille sen tarpeesta.

*Lähetin Yrttiaholle kutsun Facebook-viestinä 15.5. klo 13:23. Nyt on 21.5., enkä ole saanut vastausta.

11 kommenttia:

 1. Tiina taitaa olla ikibannissa viitaten HS:ään ja muutamiin muihin tahoihin.

  VastaaPoista
 2. Sinusta on tehty useita rikosilmoituksia. Ihmiset eivät mielellään keskustele rikollisten kanssa. Sen sijaan sinä keskustelet usinkin tuomittujen rikollisten kanssa, joten ymmärrät, etteivät ihmiset halua leimautua ja päätyä rikollisjonon jatkeeksi. Hingut kovasti keskusteluareenoille, koska olet turhamainen. Kuitenkin jäät ikävästi Kaukisen ja Janitskinin media-arvosta. Suski on sekava kansankiihottaja, ja Janitskin muuten vain paha. Koska sinä esmes twitterissä keskustelet asiallisesti omiesi kanssa, niin vastustajillesi olet loukkaava ja ilkeä. Esimerkiksi Li:hin kohdistamasi viha ja kiusanteko oli sietämätöntä, joten hänen oli pakko blokata sinut. Sinusta ei koskaan tule kansanedustajaa, mutta jos tulisi, tajuaisit, ettei ole vain aikaa kinata jonkun koulukiusaajan kanssa. Olavi Mäenpää oli kuuluisa siitä, että hän piti valtuustossa kahden tunnin puheenvuoroja tyhjänpäiväistä länkytystä, vain kiusatakseen muita. Se vasemmisto, josta puhut kiusaa hyvin vähän. Muistatko, kun magneettimedia kiusasi sinua holokaustipäissään? Jäit tappiolle, vaikka olit oikeassa. Sen jälkeen pilkkajutut. Tuntuiko mukavalle? Järkevä keskustelu sinun kanssasi on mahdotonta, koska viihdyt niin hyvin omiesi parissa. Leuhkit tuntevasi ulkomaisia kiihkoilijoita. Olet vuoden aikana pitkissä lähetyksissä häpäissyt raivolla kymmeniä ihmisiä. Kun olimme fabokamuja, et uskaltanut ikinä tulla seinälleni vääntämään. Sivullani taisit käydä pari kertaa. Sinun öyhöttäjäkavereitasi käy trollailemassa Li:n seinällä. Siinähän sinulla olisi paikka asialliseen keskusteluun. Mutta ei. Tarvitset omiasi tueksesi. Ihmisillä on täysi oikeus blokata sinut, jos käytöksesi on häiritsevä. Et voi syyllistää silloin kun,itse blokkailet. Minna L. Ei ole mikään potentiaalinen blogattava. Minä ehkä olinkin. Sillä tavalla miten kohtelet ihmisiä, sillä tavalla ihmiset kohtelevat sinua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli tuolla logiikalla silloin eduskunnassakin ois aika hiljaista..Jos kukaan ei puhuis henkilölle josta on tehty rikosilmoitus! Taikka mites ois kunnanvaltuustot... En ymmärrä tätä järjenjuoksua?

   Poista
  2. Hirvisaari sekoili, ja lensi ulos. Eihän raiskari-putkosesta kansanedustajaa enää saada. Sama se on joka ainoalla työpaikalla, myös Oulun valtuustossa. Silloin kun kusipäisyyden ja kiusanteon aste ylittää kipukynnyksen, niin kyllä ihminen jotenkin ulos saadaan. Voihan,työpaikalla olla humalassa, mutta jos kieltäytyy hoidosta, saa kenkää. Silti korostan, että vaikka helvettiin potkiminen on joskus kiven takana, niin tukala tilanne, rauhan ja sovun kaipuu, joukkovoima ja oveluus yhdistettynä tuo yleensä tulosta. Oli laitonta tai ei. Yksi ihminen saattaa saastuttaa koko työympäristön.

   Poista
 3. "Toki minäkin voisin poimia netin syövereistä muutaman fanaattisimman vihervasemmistolaisen ja heidän käytöksensä pohjalta leikkiä kaikkien eriäviä näkemyksiä esittävien olevan samanlaisia hörhöjä, mutta se ei olisi kovin älyllisesti rehellistä - rakentavuudesta puhumattakaan."

  On kuitenkin hyvä, että näitä fanaatikkoja putkahtelee näille blogipalstoillekin kommentoimaan, ettei tällaiselle, joka ei ole fb:ssä, twitterissä ja mitä niitä kaikkia onkaan, jää epäselväksi, millaisia he ovat. On kunnioitettavaa, että leimaamisesta ja vainoamisesta huolimatta jaksat. Kun tunteet pannaan todellisuuden edelle, niin kielenkäyttö ei silloin pysy aisoissa, ja onhan se aika helppoa yhdellä sanalla osoittaa halveksuntansa toista kohtaan.

  Thomas Sowell: Rasismi ei ole kuollut, vaan se saa tukea, jotta se pysyisi elossa – sitä pitävät hengissä poliitikot, rodullistamisesta hyötyvät, ja ihmiset, jotka tuntevat ylemmyyttä leimatessaan muita ”rasisteiksi”.

  VastaaPoista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista