torstai 25. toukokuuta 2017

Mestari, irtosuhteet ja äärioikeiston moraaliSuomen Kuvalehti kertoi kätevästi ajoitetussa artikkelissaan Jussi Halla-aholla olevan taaperoikäinen, hänen pitkän avioliittonsa ulkopuolella syntynyt lapsi. Artikkelin mukaan lapsen äiti oli suivaantunut siitä, että Halla-aho ilmoitti lapsilukuunsa julkisesti vain avioliitossa syntyneet lapset, ja teki myöhemmin jo poistetun Facebook-päivityksen asiasta. Halla-aho itse kommentoi asiaa varsin rajallisesti ja julkisuudessa tarpeettomiin yksityiskohtiin menemättä. Hän totesi tehneensä virheitä ja että asia on ollut niiden tiedossa pitkään, joiden tiedossa sen nyt kuuluu olla. Keskustelua seurasi satojen kommenttien verran.

Täytyy sanoa, että olen sanoinkuvaamattoman pettynyt oikeiston arvopohjaan ja moraaliin. En tosin Jussin tekemisten takia vaan hänen kannattajakuntansa. Koska Halla-ahon kannattajat ovat usein jokseenkin fanaattisia, he eivät aikailleet vieraissa kulkemisen oikeuttamiseksi.

Luonto se tikanpojankin puuhun vetää. 
No lapsen tekeminen tuskin on mikään virhe. On aviossa tai ei. Ihmeellistä syyllistämistä. 
Joskus mono vipattaa väärään suuntaan, mutta sen kanssa on elettävä.
Uusi elämä on luonnon ihme.  
Et ole ainoa Suomessa, jolla on lapsia avioliiton ulkopuolella....sehän vain osoittaa, että olet lisääntymiskykyinen isänmaallinen mies. 
Rapatessa roiskuu...

Koska kannattajat eivät halua nähdä mitään väärää Halla-ahon tekemisissä, he veivät järkeilynsä huomattavasti aloituksen sisältöä pidemmälle - ja eräästä Halla-ahon kommentista päätellen pidemmälle, kuin hän olisi tarkoittanut. 

Halla-aho itse määritteli tekonsa virheeksi, joka asianosaisille on sovitettu. Monet kannattajat menivät harppauksen pidemmälle järkeilemällä, että kyseessä ei ole virhe lainkaan, koska a) aviorikos on yleistä ja siten se on myös normaalia ja oikeastaan sen pitäisi olla hyväksyttyäkin sekä b) jos aviorikoksesta syntyy lapsi, muuttuu virhe iloiseksi asiaksi. Halla-aho itse osoitti jälkimmäistä järkeilyä kohtaan epäilyksensä julkaisun kommenteissa.

Jos jopa "äärioikeisto" normalisoi ja oikeuttaa au-suhteet, mitä toivoa meillä on sivistyneen yhteiskunnan peruspilarien - avioliiton ja perheyksikön - turvaamisesta? Olen tähän saakka mieltänyt "seksipositiivisen" (myöh. herpespositiivisen) hookup-kulttuurin vasemmiston jutuksi, mutta ilmeisesti se oikeissa olosuhteissa saisi äärioikeistoltakin kannatusta, vaikka juuri tällaisten tapausten kuuluisi toimia ilmeisenä todisteena irtosuhteita vastaan.

Ymmärrän toki, miksi moista halutaan normalisoida. Kyseessä on virhe, jonka monet ovat tehneet. On tunnetasolla helpompaa yrittää muuttaa yhteiskunnan normit hyväksymään oma virhe kuin tunnustaa poikenneensa hyvästä tavasta ja kantaa teon tuottama syyllisyys ja häpeä. Tämän vuoksi ihmiset, jotka itsekin ovat kokeneet irtosuhteiden haittavaikutukset, silti yrittävät niitä oikeuttaa ja perustella.
Puhutaanpa vieraissa kulkemisesta hetki täysin yleisellä tasolla. Halla-ahon tai kenenkään muunkaan yksittäisen henkilön tapauksista ei ulkopuolisen ole järkevää ryhtyä esittämään arvioita. 

Irtosuhteilla tahtoo olla tuhoisia seurauksia toteuttajalleen. Ne tuottavat usein ongelmia, joilta muutoin välttyisi, ja joskus lyhyestä suhteesta saa tavalla tai toisella maksaa lopun ikäänsä. Pettäminen on loukkaus liittoa, puolisoa ja yhteisiä lapsia kohtaan, koska se turmelee luottamuksen, intimiteetin sekä vaarantaa puolison ja yhteisten lasten taloudellisen aseman.

Kolmas osapuoli joutuu ikävään asemaan myös. Hän ei tule saamaan puolison statusta eivätkä hänen lapsensa samaa asemaa kuin avioliitossa syntyneet. Oman puolison löytyminenkin muuttuu ihmeesti vaikeammaksi, kun kainalossa on lapsi jo valmiiksi. Toisen naisen stigmasta tulee au-lapsen myötä pakenematon seikka, joka väistämättä tulee herättämään negatiivisia reaktioita ihmisissä.

Avioliitossa syntyneet lapset vääjäämättä saavuttavat iän, jossa he ymmärtävät, mitä avioliiton ulkopuolisen siskon tai veljen olemassaolo oikein tarkoittaa: yksi vanhempi on pettänyt toista. Tämä ei vanhempien ja lasten suhteelle takuulla hyvää tee. Au-lapsi taas voi vain haaveilla asemasta, jossa isä asuu samassa osoitteessa. Pahimmillaan au-lapsen olemassaoloa jopa peitellään, mikä ei lapsen henkiselle kehitykselle ole hyväksi.

Henkilökohtaisella tasolla katson pettämisen peruuttamattomaksi myös suhteen kannalta. Kun yhteistä elämää on valittu julmalla tavalla loukata, en voisi suhteessa jatkaa. Tilanteet ja ihmiset ovat kuitenkin täysin erilaisia, joten en kenenkään muun päätöksiä lähtisi arvostelemaan. Vaikkapa tilanteessa, jossa avioliitossa on jo lapsia, olisi anteeksiannon ja luottamuksen jälleenrakentamisen tien valinta suotavaa ja todennäköisesti se pienimmän pahan tie, kunhan hairahtunut osapuoli tahtoo vakavissaan virheensä korjata ja niitä jatkossa välttää.

Minun parisuhdemoraalillani ei kuitenkaan Halla-ahon tapauksen kanssa ole mitään tekemistä. 

En minä Jussista ole itselleni miestä hakemassa vaan poliittista johtohahmoa. Tilannetta voisi verrata vaikkapa Trumpin kourintapuheisiin: vaikka Trump olisi mitä kamalin lääppijä, sillä ei äänestyspäätöksen kannalta tule olla väliä, koska äänestäjän ei tarvitse Trumpin lääppimisten kanssa elää. Valitun johtajan poliittisten linjausten ja päätösten kanssa taas on pakko elää jokaisen kansan jäsenen - myös niiden, jotka eivät henkilöä koskaan edes äänestäneet. Tämän vuoksi vain henkilön poliittisilla näkemyksillä tulee olla merkitystä kyseisessä asiassa.

Mikäli Halla-ahon kannattajakunta haluaa vängällä jotain positiivista sankarinsa harha-askeleessa nähdä, voisi positiivisen näkökulman pettämisen normalisoinnin sijaan muotoilla näin: kuten sanoin, minussa ei olisi voimaa pettämisen anteeksiantamiseen ja elämän jatkamiseen - tuskin olisi haluakaan.

Rakastavat, omistautuvat ja anteeksiantavat puolisot eivät vain lankea ihmisille, heidät ansaitaan rakkaudella ja pitkäjänteisellä työllä yhteisen elämän eteen. Halla-ahon puolisolla selvästikin on e.m. ominaisuuksia, ja se on saavutus Jussillekin. Kukaan ei ottaisi vieraissa kulkenutta takaisin, ellei kokisi siinä voittavansa eniten. Harha-askelista huolimatta Halla-ahon on siis täytynyt onnistua puolison ja isän roolissa niin hyvin, että hänen vaimonsa näkee oman ja lastensa elämän parhaaksi, kun hän on siinä mukana. 

21 kommenttia:

 1. Tuhkalle tuli mileen se tutkimus että ihmiset antavat anteeksi tai hyväksyvät teot, joita voisivat itse tehdä taiu olla osallisia, se voisi selittää osan kommenteista.
  Tuhka on vain pettynyt Halla-Ahoon.

  VastaaPoista
 2. Tiina, miksi puhut meistä maahanmuuttokriittisisitä äärioikeistona? Äärioikeisto tarkoittaa natseja. Jos tarkoituksesi on vesittää koko termi, kuten rasismin osalta, niin se ei tule onnistumaan.

  VastaaPoista
 3. Ihminen voi olla vaikka kuinka älykäs tahansa ja silti erehtyä irtosuhteisiin. Pidän Jussia erittäin fiksuna miehenä ja vaikka hän nyt saa paskaa niskaansa niin äänestän häntä jatkossakin, koska kuten Tiinakin osuvasti huomautti, minua kiinnostaa hänessä vain ne mielipiteet ja niistä seuraavat päätökset politiikassa, joiden uskon olevan Suomelle suotuisia. Jokaisella on yksityiselämä ja niinkuin sitä tuolla termillä kuvataan, se on jokaisen oma ja yksityinen asia.

  VastaaPoista
 4. Niin kuin muissakin asiaa koskevissa kannanotoissa niin tässäkin syyllistetään ainoastaan Halla-aho. Missään ei ole kerrottu kumpi on ollut aloittellinen osapuoli. Monia naisia kiinnostaa kovasti julisuuden henkilöt. Missään ei myöskään ole kerrottu mikä on kyseisen naisen parisuhteen tila ja tässäkin jutussa sanotaan että puolison löytäminen tämän lehtolapsen kanssa on hankalaa. Miksi ihmeessä?
  Näillä mielipiteillä joilla syyllistetään ainoastaan Halla-aho on selkeä tarkoitus lyödä kapuloita Jussin pj. kampanjaan. Säälittävää näpertelyä ihmisten henkilökohtaisilla asioilla...

  VastaaPoista
 5. Äärioikeiston moraalikäsitysten synnyinsija on ristinusko ja ristinuskon kovan ytimen muodostavat käsitys ihmisen syntisyydestä ja oppi armosta.

  Halla-aho ei tee poikkeusta synteineen ja hän on "armokelpoinen" halusimmepa tai emme. Synnilliseen tekoon vietteleminen on ihan normikauraa sielunvihollisen ahkeroidessa meidän kunkin kimpussa, ja onki nähtävä langenneiden kahden ihmisen toimineen oikein, kun eivät tehneet murhaa, jota abortiksi kutsutaan.

  Tuomitaanpa synti syntinä ja muistetaan asianosaisia esirukouksella, kyllä se siitä lähtee :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hoh-hoijaa.... Kristinusko ei ole keksinyt moraalia.

   Poista
  2. Ei ole niin. Mutta eipä J.Koivunen kirjoittanutkaan kristinuskosta, vaan ristinuskosta ja siihen liittyvästä äärioikeistosta. Jussi Halla-aho ei edusta kumpaakaan, joten kommentti ei siis liity häneen, vaikka hänen nimensä siinä jostain syystä mainitaankin; ehkä vertauskuvana?

   Poista
  3. Nyt taisit erehtyä henkilöstä. Minä en kirjoittanut mistään uskosta. Se oli tuo kilttimies ;-)

   Poista
  4. Voihan rähmä. Minä kun kirjoitin kommenttini vastaukseksi nimenomaan kilttimiehen kommenttiin, ja siihenkin vähän kieli poskessa. Katsoin pariinkin kertaan siinä käytetyt sanamuodot niihin parhaani mukaan vastatakseni, ja sitten kävikin näin.

   Pahoittelen kömmähdystä, varsinkin kun olen samaa mieltä kommenttisi klo 21.28 kanssa.

   Poista
 6. Tiina, hyvä että sinullekin alkaa valjeta äärioikeiston naisviha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle se ei vieläkään valkene. Missä sellaista on yleensäkään havaittavissa ja jos on, miten se ilmenee?

   Poista
 7. Minusta facebookin perusteella yleistäminen on hieman kyseenalaista. Honestly, sosiaalinen media, kuten facebook tai youtube tuntuvat keräävän kaikista krapulaisimmat, katkerimmat, typerimmät ja idioottimaisimmat kommentoijat. Jokaista jotenkuten hyvää kommenttia kohden on 10 aivotonta kommenttia ja kys. postauksessa tämä tulee helposti ilmi.

  Itse en ymmärrä mikseivät fiksun kuuloiset ihmiset ymmärrä pysyä pois toisten ihmisten yksityisasioista. Olen pettynyt Jussiin itsekin, mutta minulla, kuten ei kenelläkään kommenteissa tai edes täällä, ole tietoa minkälainen suhdetilanne jne. tekojen taustalla on ja hyvin pitkälle kaikki on arvailua tai vastaavaa. Kommentit kaikkiin suuntiin olisi minusta fiksumpi jättää kirjoittamatta ja keskittyä sen sijaan asiaan. :)

  Jarmo Kalliola: "Niin kuin muissakin asiaa koskevissa kannanotoissa niin tässäkin syyllistetään ainoastaan Halla-aho. Missään ei ole kerrottu kumpi on ollut aloittellinen osapuoli."

  Sillä ei ole väliä, sillä tähän soppaan tarvitaan enemmän kuin yksi hairahtava/virheitä tekevä ihminen. Jussilla on tiettynä auktoriteettihahmona velvollisuus ottaa asiasta vastuu (nyt myös julkisesti) ja vaikkakaan toinen osapuoli ei olisi viaton, kyseessä on yksityishenkilö, jonka moralisointi ei kuulu meille. Me emme tiedä asiasta mitään, joten tämä ei ole tarpeen.

  VastaaPoista
 8. Ehkä TW ei ole kokenut voimakasta, jalat alta vetävää rakastumista. Luontoäiti kirjaimellisesti vetää jalat alta ja sammuttaa järjen rakastuvalta, ei muutoin syntyisi lapsia puutteellisiin oloihin, kovin monia ainakaan.

  Olen rasisti, joten minusta on hieno juttu, että älykäs, terveen oloinen ja valkoihoinen Jussi tulee hankkineeksi mahdollisimman paljon jälkikasvua.

  (huom: monethan kirjoittavat, että "en ole rasisti, mutta").

  VastaaPoista
 9. Tuota juuri en ymmärrä. Moraalisekoilet hullu-ahon tapauksessa, mutta trumpille annoit kaikki sikailut anteeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäa Trump on muuten sikaillut?
   Eukö vain todennut että voisi kouria naisia jotka asettuvat itse muljaedöörien kourittaviksi?
   Ei sanonut kourineensa eikä sitä että sitä harrastaisi. Mielestäni vain hieman halveksi kyseisten naisten moraalia ihan oikeutetusti. Rahan perässä ovat.

   Poista
  2. Trump on seksistinen ja naisvihamielinen. Teistä se on hienoa, mutta hänen asemassaan kannattaisi pitää vihaansa hieman piilossa. Kas kun valtakunnasta on puolet naisia. Tässä 28 esimerkkiä:
   http://www.cosmopolitan.com/politics/news/a44629/donald-trump-insults-women/

   Poista
  3. En oikein ymmärrä pointtia, TW:n kantahan on se, ettei noiden pitäisi vaikuttaa äänestykseen, mikä on siis sama kanta niin Trumpin kuin HA:n kanssa.

   Kiitokset kirjoituksesta, oli hyvä kannanotto. Maahanmuutto pitää torpata, mutta mestaripalvonnassa ei kannata vesittää seksuaalimoraalia, se on kuitenkin hyvin tärkeä terveen yhteiskunnan rakennuspalikka.

   Poista
 10. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. 4chanin pepesammakko yhdistää trumpin ja alt.right misogynismin. Trump ja alt.right ovat sisällöllisesti lähes identtiset. Tässä atikkelissa kerrotaan miten alt.rightin naisviha (muistakaa milo) on yhtä suurta, kuin viha "väärinvärisiä" kohtaan. Tiina saa näppylöitä The Guardianista ja väittä sen kuuluvan mihin lie kiihkovasemmisoon. PASKAN MARJAT. Asiantuntijoiden mukaan julkaisu on aivan piirun verran vasemmalla poliittisen kentän keskeltä. Ja tähänkin liittyy historiallinen tosiseikka, eli Guarian on aloittanut 1800-luvulla työväen äänenkannattajana. Sen tutkivat journalistit ovat suurilukuisena palkittu, ja julkaisu on saanut valtavan määrän kansainvälisiä lehdistö,-ja mediapalkintoja. Pitkin 2000-lukua sitä on yksinkertaisesti pidetty parhaana julkaisuna. Mutta jos siellä ei ole haluamaan e mv-paskaa, älkää julkaisua syyttäkö, vaan itseänne. Vastapoolina tälle löytyy Tiinan palvoma agressiivinen pilipalifolio alex jones. Siinä mätäpaiseessa yhdistyy obsessiivinen vihanlietsonta, ja yksinkertaisia kansalaisia järkyttävä salaliittoteoriointi, maailmanlopulla pelottelu, zeitgeist, illuminati, kalergipaska, eurabia ja antisemitismi. Ja tätä huuhaata Tiina pitää luotettavana.

  https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/may/02/alt-right-hates-women-non-white-trump-christian-right-abortion

  VastaaPoista
 12. Räävitön yksityisasian makustelu poliittista työtä tekevästa julkisuuden henkilöstä. Vaalimaioksesi jutun yläpuolella kertonee poliittisesta keinovalikoimastasi.

  VastaaPoista
 13. http://www.nykysuomi.com/index.php/2017/06/21/simon-elolla-salasuhde-kokoomusnuoreen/Muista Tuomion Joutsen pysyä listoilla, pojat pörrää...

  VastaaPoista