tiistai 25. huhtikuuta 2017

Kansalaissotakolikko kohauttaa, ihmissalakuljetuskolikko ei

Valokuvan pohjalta tehty kohukolikko.

Suomen Rahapajan julkaistua mainoskuvia Itsenäisyyden vuosikymmenet -juhlarahasarjasta saatiin kohu jo samalle päivälle. Kolikoita nopeasti vilkaisemalla voisi olettaa, että kohun olisi aiheuttanut kolikko, johon on kuvattu isänsä ihmissalakuljetusbisneksessä kuolleen Aylan Kurdin ruumiin kantamista Välimeren rannalla tekstin GLOBAALI OIKEUDENMUKAISUUS säestämänä. Asiahan ei Suomen satavuotisjuhlaan liity mitenkään.

Toisekseen vasemmiston puolelta herää valitusten aalto joka kerta, kun terrori-iskujen uhrien kuvia levitetään. Tällöin sanotaan, että varsinkin lapsivainajien kuvaaminen on mautonta poliittisen agendan edistämistä. Jostain syystä sama periaate ei tietenkään päde silloin, kun sotaa ja vainoa Turkista paenneen miehen lapsen kuvaa levitellään rajat auki -politiikan ajamiseksi. Kyseessä lienee se pahamaineinen eri asia. Se on aina eri asia, kun vasemmisto tai heidän lemmikkinsä tekevät sen.

Kohu kuitenkin heräsi toisesta kolikosta, jossa kuvattiin kansalaissodan aikaista teloitusta. Kuva ei edes ole graafinen: vain miehiä seisomassa - osa aseiden kanssa. Ymmärrettävästi mielipahaa nousi taas Vasemmistoliiton ja SDP:n edustajien riveissä. Vanhojen kommunistien jälkikasvua oleva Vasemmistoliiton Anna Kontula sanoi, että hänestä Suomen historian suurin kansanmurha on outo aihe juhlarahalle. Kansanmurha on terminä varsin virheellinen. Sama kansahan oli sekä tappajina että uhreina puolin ja toisin. Kyse ei ollut kansanmurhasta vaan poliittisten jakolinjojen tuottamasta sisällissodasta.

SDP:n Antti Rinne sanoi juhlarahan henkivän "valkoisen Suomen totuutta". Facebook-päivityksessään Rinne tosin vahingossa sanoi merkittävän totuudenkin: "Tämä menee monen suomalaisen ihon alle siitä syystä, että jokaisella suomalaisella suvulla on vuoden 1918 tapahtumiin suhde." Aivan niin. Jokainen suomalainen on osa suomalaisuuden monituhatvuotista jatkumoa. Kuinka suomalaisia lätkäpaitasomalit tämän Rinteenkin tiedostaman tosiasian pohjalta ovat?

Itsenäisyyden vuosikymmenet -kolikkosarjaa. Oikealla tekstissä mainittu Aylan Kurdi -kolikko.

Rimanalitus tuli tähänkin asiaan kuitenkin valtiovarainministeri Petteri Orpolta. Orpo jää historiaan sisäministerinä, joka nukkui ratissa samalla kun yli 30 000 tulijaa - pitkälti elintasopakolaisia - vyöryi Suomeen vuodessa. Sama ratissa nukkuminen jatkuu kaiketi valtiovarainministeriössäkin, koska Orpo ilmaisi ensin syvän paheksuntansa kolikosta. Orpon mukaan kolikko on mauton ja tulisi vetää pois markkinoilta.

Yksi pikku juttu vaan: Orpo oli itse hyväksynyt juhlarahasarjan allekirjoituksellaan. Hän tajusi asian vasta toimittajien muistuteltua häntä siitä. Sitten paheksunta muuttui selittelyiksi siitä, että Orpo oli luottanut Suomen Rahapajan designiin ja allekirjoittanut paperit sen kummemmin katsomatta. Mitäköhän muuta Orpo on uransa aikana tullut allekirjoittaneeksi kännissä ja läpällä?

Lopulta Orpo ilmoitti peruuttavansa koko rahasarjaa koskevan asiakirjan. Eli muutaman vasemmistopoliitikon lapsellinen valittelu ja uhriutuminen riittää siihen, että lukemattomien muiden huolellinen työ juhlarahojen eteen tehdään yhdellä kynänvedolla tyhjäksi. Kansalta ei missään vaiheessa kysytty, mitä mieltä he asiasta ovat.

Mutta palataanpa kohusta itse kolikkoon. Toki teloitus aiheena on räväkkä, mutta kansalaissota on merkittävä osa Suomen historiaa. Se vasta kyseenalaista toimintaa olisikin, jos ryhtyisimme valikoimaan historian käännekohdiksi vain riittävän poliittisesti korrektit tapahtumat. Ja eikö juuri vasemmiston pitäisi aiheen esille nostamisesta olla tyytyväisiä? Hehän ovat vuosikymmeniä vaatineet noteerausta teloituksille ja vankileirien raakuuksille. Nyt he saivat sen taas uudessa muodossa, mutta valittavat kuitenkin.

On myös olennaista, että emme anna historian leimata itseämme, kuten mainitut vasemmistolaiset tekevät: he kategorisoivat itsensä tietylle puolelle historiallista konfliktia, jonka aikana eivät edes eläneet. Se on aivan yhtä typerää kuin olisi leimata valkoisten jälkikasvua lahtareiksi. Jälkipolvien tehtävä ei ole ottaa vastuuta muiden tekemisistä vaan tuottaa asian loppuunkäsittely ja eheytymistä. Se, että kansalaissotaa ja sen ominaisuuksia ei osata ilman tunneryöppyjä katsoa, osoittaa, että mainitussa tehtävässä on epäonnistuttu.

Kaunaa ja ylitunteellista suhtautumista kantaa nytkin vasemmisto. Heidän on opittava päästämään tästä irti. He eivät ole lahtarien uhreja. Minä en ole lahtari. Aikamme saksalaiset eivät ole kaasuttajia tai ikäiseni juutalaiset uhreja. Valkoiset amerikkalaiset eivät ole orjuuttajia ja mustat orjia. Historian kanssa on päästävä sovintoon. Sovinto ei tarkoita täyttä unohtamista tai virheistä oppimatta jättämistä - ainoastaan sitä, että ihmiset eivät joudu kantamaan tarpeetonta tunteellista ja poliittista lastia, joka perisynnin tavoin kaatuu heidän niskaansa heidän edeltäjiensä tekemisistä.

Emme voi valita kansamme historiaa. Koska emme ole sitä valinneet, ei meidän tule sen suhteen tunteilla suuntaan tai toiseen. On kuitenkin muistettava myös se, että historiamme on meidät tähän pisteeseen tuonut, ja esi-isämme virheistään tai epäonnistumisistaan huolimatta ansaitsevan kiitollisuutta ja noteerauksen aikansa kokemuksille. Juhlaraha muistuttaa niin ajan sankareista kuin sen uhreistakin.

10 kommenttia:

 1. Paras kun vaan painetaan sarja täysin blankkoja kolikoita niin ei pitäs tulla kellekään paha mieli.
  Tai voi siihen korkeintaan kirjottaa tekstin joka kertoo mikä se on: juhlaraha. Mutta ei vuosilukua koska tästäkin vuodesta on jo jäänyt kaikenlaisia ikäviä muistoja jotka sen vuosiluvun näkeminen nostaisi pintaan.

  VastaaPoista
 2. Yleensä Tiina on terävä mutta nyt remmi luistaa.
  Orpo on surkea mutta hän sai sanallisen kuvauksen, joka ei kertonut kuvassa olevan teloitus. Toisaalta kansalaissodan julmat olivat aloittajat eli punaiset jotka murhasivat silmittömästi. Yleensä "siviilejä", jos sellaista sanaa tässä voi käyttää. Sitä paitsi kuva on poseerausfikki ja siitä kolikkofiguurin tekee 2 minuutissa.

  VastaaPoista
 3. Minusta aika kätsy ja ylevä juhlarahan kuva olisi se, missä pöyristynyt turvis esittelee puurolautasta ja kertoo, ettei tarjoaisi moista evästä edes koirille tai naisille. Sen nimi voisi olla "Globaali oikeudenmukaisuus nro2".

  VastaaPoista
 4. Vihjasin tästä kolikosta ameriikan vaihtoehto-oikeiston tyypeille ja tuloksena oli seuraavanlainen hieno kirjoitus:

  http://www.amerika.org/politics/finland-advocates-physical-removal-with-commemorative-coin/

  VastaaPoista
 5. Onko muuten pitäviä todisteita mainitsemistasi kaasutuksista?

  VastaaPoista
 6. Älä nyt sinäkin ylläpidä näitä samoja vanhoja myyttejä!
  Valkoiset amerikkalaiset ja mustat orjat, saksalaiset vastaan uudet.
  ORJUUTTA ON OLLUT KAIKKIALLA, Suomestakin vietiin isovihan aikaan tuhansia orjiksi Venäjälle ja arabimaihin.
  Stalin tappoi miljoonia, Churchill tappoi miljoonia, saksalaisia mm.

  VastaaPoista
 7. Juu, tuo Aylan Kurdi -kolikko oli tapauksen omituisuusennätys. Muilta osin en oikein ymmärtänyt tämän bloggauksen monimutkaista lähtökohtaa.

  Ajattelen yksinkertaisesti:
  1) Juhlarahan lähtökohta faktisesti on oletus, että Suomella on 2017 jotain juhlimista itsenäisyyteen liittyen. (Okei, merkittävä osa kansasta ei ole samaa mieltä, mutta kohtuutonta siitä on tässä urputtaa.)

  2) Jos kohta 1 otetaan lähtökohdaksi, kuten viranomaisten on poliitikkojen käskystä otettava, niin on ajateltava: joskus harvoin sattuu isoja tasalukemia kuten 100-vuotisuus, joten juhlittava on konkreettisin symbolein.
  Ja yleisen elämänkokemuksen mukaan juhlimisessa ei ole hyvä olla tosikko tai ainakaan ikävä, vaan juhlimisen ydin on myönteisiin asioihin keskittyminen juhlittavassa. Se ei ole sinänsä ikävyyksien kieltämistä.

  Siis

  3) On oikein arvostella, jos juhlimisessa keskiöön otetaan - vieläpä kansalta kysymättä - eräs suomalaisten historian ikävimmistä aiheista.
  Täytyy olla melkoinen raakalainen, jos suomalaiset "tappamassa suomalaisia" -aihe on juhlimisen arvoinen. Vaikka mitä ajattelisi oikeudenmukaisuudesta ja siitä ketkä tekivät mitäkin kamaluuksia sisällissodan aikana.

  En ymmärrä, miten suomalaisten eheytyminen kansalaissodasta asiaan liittyy.
  Toki se on tärkeää niille, jotka kokevat itsensä epäeheiksi. Ja kiva jos Suomen valtio joskus panostaa kyseisen eheytymisen tukemiseen. Mutta eihän ketään erityisemmin yksi kolikko eheytä, vaan kyse on pitkistä prosesseista, joissa tarvittaisiin monenlaista ja joihin pitäisi oikeasti panostaa. (Kuten tietyt reaktiot kolikkokeskustelussa osoittavat, panostamista tarvittaisiin.) Eikä herätä vain jonakin yksilölle keinotekoisena ajankohtana johonkin pieneen...

  Lisäksi, jos olemme Suomen kansan eheydestä kiinnostuneita, niin viimeisten 30 vuoden (ja etenkin viime vuosien) tapahtumat ovat vähintään kymmenen kertaa suurempi kahtiajakava asia kuin mitä tapahtui sata vuotta sitten...

  VastaaPoista
 8. Tuossa kuva-aiheessa ei ole mitään juhlimista. Mieluummin olisi pitänyt olla positiivisesti tulevaisuuteen katsova kuva-aihe eikä raapia menneisyydestä kuvia, joista tulee alitajuntaan iskostuksia siitä kuinka huonoa kansaa tässä ollaan edelleen. Aylanin kuva taas ei liity mitenkään Suomen juhlavuoteen.

  VastaaPoista
 9. Suomi ei ole enää itsenäinen, vaan Bilderbergiläisen eliitin ja pankkien talutusnuorassa.
  Eipä ole juhlimista.

  VastaaPoista
 10. Kansalaissota on satavuotiaan valtiomme suurin häpeäpilkku. Suomalaist tappamassa suomalaisia. Minusta ikoninen hukkunut lapsi kuvaa Euroopan yhteenliittymän tunnelmia paremmin kuin moni muu. Liittäisivätkö saksalaiset hitlerin pärstän kolikkoon, koska vaikeitakin asiota täytyy muistella?? Koska yksi kolikko vastaa 20 vuoden aikaa, niin mitä Tiina laittaisit 2000-luvun kolikkoon? Lätkän maailmanmestaruuden vai Angry birdsit? Sinä aina marmatat, mutta ratkaisut puuttuvat. Mieti näitä suurmiehiä ja naisia, jotka ovat vieneet Suomea eteenpäin: Aleksis Kivi, Frans Emill Sillanpää (nobel), Artturi Iivari Virtanen (nobel), Yrjö Väisälä (tähtitiede), Jean Sinelius, Paavo Nurmi, Finlayson, Naisten äänioikeus, tekstarin keksijä, Alvar Aalto, Akseli Gallen-gallela, John Finlayson, Larin Paraske ja vaikka Esa-Pekka Salonen. Nämä kaikki ovat vieneet Suomikuvaa maailmalle, ja ne ovat positiivisia näyttöjä kekseliäisyydestä ja sisusta, joita pidän hienoimpina piirteinä suomalaisissa. Johtunevat ankarista talvista. Mutta tämä sotiin juuttuminen... Eihän Suomi ole edes voittanut ytään sotaa, mutta näistä lahjakkaista yksilöistä voimme olla ylpeitä. Kurun on pakko tuhansien puupäiden ohella roikotella killuttimia ja suomimainoksia y,päri kroppaansa. Hyvä ettei Tiinan tarvitse. Nämä isänmaallisuuden korostajat ovat usein epävarmimpia asiassaan. On suunnattoman ärsyttävää, että joku alkoholisoitunut työtön revohka mitää älämölöä milloi missäkin. Eivät he tätä maata omista. Eivät he sotaa voittaneen. Veteraaneista eivät välitä. Ja vaakunalippua käytetään vastoin lakia. Sota,uistomerkki häväistään, käytytyissä lipuissa väärät mittasuhteet, ja tuhrattu jollain,iskulauseella. Väärinpäin ripustettuja löytyy, ei tästä tule mitään.

  VastaaPoista