maanantai 20. helmikuuta 2017

Valemedia on vihollinen

Suomalasmediakin asettui puolustuskannalle, kun presidentti Trump sanoi Twitterissä valtamedian olevan kansan vihollinen, ei hänen vihollisensa.

Täysin todellisuudesta irtaantunut hurskastelu alkoi niin koti- kuin ulkomaisessa lehdistössäkin: mehän olemme vapaata mediaa, eikä demokratia voi toimia ilman vapaata mediaa. Eräs The Guardianin toimittaja meni niin pitkälle harhaisuudessaan, että sanoi Trumpin presidenttikauden alkuviikkoja valtamedian laadun pieneksi kultakaudeksi.

Tästä kultakaudesta saatiin taas näyttöä, kun Trump esiintyi Floridassa ja viittasi Euroopan tapahtumiin avoimien rajojen politiikan jäljiltä. Alla nähtävien kaltaisia otsikoita seurasi. 

Otsikot ovat suomalaisesta valtamediasta ja niiden lähteinä suosimasta ulkomaisesta, "luotettavasta mediasta", kuten Iltalehdestä, Helsingin Sanomista, The Independentistä ja The Guardianista.
Mitä? Trump siis väitti, että Ruotsissa olisi tapahtunut terrori-isku? Ei toki, se vain on valtamedian luova tulkinta siitä, mitä hän todellisuudessa sanoi - sanasta sanaan näin:
"Katsokaa, mitä tapahtuu Saksassa. Katsokaa, mitä tapahtui eilen Ruotsissa. Kukapa uskoisi: Ruotsissa! He ottivat sisään suuria määriä [muslimimaahanmuuttajia], ja heillä on ongelmia, joita he eivät olisi voineet kuvitellakaan. Katsokaa, mitä tapahtuu Brysselissä. Katsokaa, mitä tapahtuu Nizzassa. Katsokaa, mitä tapahtuu Pariisissa. Olemme ottaneet tuhansia ja tuhansia ihmisiä sisään, eikä meillä ole mitään keinoa tarkastaa heidän taustojaan. Ei papereita, ei mitään."

Terrori-iskua Ruotsissa ei mainita. Meidän on siis oletettava jompi kumpi kahdesta vaihtoehdosta todeksi: joko valtamediassa ollaan säännönmukaisesti niin tyhmiä, ettei siellä ymmärretä puhetta tai yksinkertaisia lauserakenteita, tai sitten siellä ollaan niin epärehellisiä, että moinen kommentti väännetään tieten tahtoen tarkoittamaan jotain, mitä alkuperäinen lausunto ei sisältänyt.

Ottaen huomioon, että mikä tahansa valtamedian osa saa tuotettua sivukaupalla ymmärrettävää tekstiä joka päivä, en usko siihen, etteivätkö he ymmärtäisi puhetta. Heidän on siis oltava epärehellisiä.

Myöhemmin Trumpin tiedottaja tarkensi, että Trump oli vain seonnut sanoissaan. Hän ei ollut viitannut edellisen päivän tapahtumaan Ruotsissa vaan edellisenä päivänä nähtyyn uutisraporttiin maahanmuuton ongelmista Ruotsissa. Iltalehti luotettavana mediana jatkoi kuitenkin oman narratiivinsa tunkua näillä sanoin:
"Carlsonin juontamassa osuudessa ei kuitenkaan kerrottu uutista mistään hyökkäyksestä tai terrori-iskusta, joka olisi tapahtunut perjantaina Ruotsissa."
No ei tietenkään, koska kukaan muu kuin valtamedia ei ole väittänyt, että Ruotsissa olisi tapahtunut terrori-isku. Tämä kohta melkein saa minut arvioimaan uudelleen päätöstäni siitä, ymmärtävätkö nämä ihmiset puhetta.

Tämä on niitä uutisoinnin merkkihetkiä, jotka saavat miettimään, mitä kaikkea olet aiemmin näiltä lähteiltä uskonut. Mikäli eläisimme aikaa ennen netin yleistymistä, ei sinulla olisi mitään keinoa tarkistaa, mitä Trump todella sanoi. Tv-uutiset todennäköisesti vain selittäisivät omin sanoin, mitä Trump on sanonut samalla kun taustalla pyörii mykistetty nauha puhetilaisuudesta. Et voisi arvata, että he valehtelevat. 

Mutta palataanpa tämän mutkan jälkeen vielä Trumpin kommenttiin siitä, että valtamedia on kansan vihollinen. Mikäli he olisivat kansan asialla, miksi he tietoisesti laiminlöisivät velvollisuutensa ja levittäisivät väärää tietoa? He palvelevat omaa aatemaailmaansa, ja uutiset sovitetaan aatteen viitekehykseen. He eivät halua informoida vaan aivopestä. He ovat kansan vihollinen.

Myönnetään kuitenkin lopuksi kunniamaininta uutislähteelle, joka ainoana teki välittömästi Trumpin puheen pohjalta totuudenmukaisen uutisen. Tämä kunnia menee JSN:n alaisuuteen sitoutumattomalle Kokoomuksen julkaisulle Verkkouutiset.


23 kommenttia:

 1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Suomalainen media on yhden totuuden media.
  Se yksi totuus on Bilderbergiläisen Eu- liittovaltiota ja monikulttuurifantasiaa ajavan eliitin "totuus".

  VastaaPoista
 6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 10. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 14. Tähän asiaan liittyen amerikkalaisen TV-kanavan toimittajalle sattui lipsahdus kun hän moitti Donald Trumpia siitä että tämä pyrkii kontrolloimaan ihmisten ajatuksia kylvämällä valeuutisia sillä "tämähän on meidän työtämme".

  VastaaPoista
 15. En ole koskaan törmänyt näin epäreheliseen jutuun mitä iltalehed toimitaja kirjoitaa
  MIETIKÄÄ TÄTÄ VALEHTELUN MÄÄRÄÄ ILTALEHDESSÄ
  EN YMMÄRRÄ MITEN JOKU EDES KYKENEE TÄHÄN
  Trump on jatkanut puheitaan Ruotsin viime viikkoisesta terrori-iskusta republikaanien puoluekokouksessa perjantaina. Hän ei ole suostunut täsmentämään, missä kyseinen terrori-isku olisi tapahtunut. Trump sanoo saaneensa tiedon terrori-iskusta Fox News -kanavalta.
  TAIKA DAHLBOM
  taika.dahlbom@iltalehti.fi
  EI ILMEISETI EDES ITSE TAJUA ETTÄ THRUMPH EI PUHEESAAN SANONUT KERTAAKAAN *TERRORISTI ISKU *SE ON TEIDÄN VALTATOIMITAJIEN VALE *PÄÄSTÄ KEKSITTY TERMI *
  VITTU KATSOISIT EDES TÄMÄN PUHEEEN
  ENNEN KUIN KIRJOITAT TÄTÄ PASKAA
  DONALD TRUMP SPEECH SWEDEN PROBLEMS
  https://www.youtube.com/watch?v=sCTyd_ihCqE
  NIIN MISSÄ SANAT TERRORISTI ISKU RUOTSISSA
  https://www.youtube.com/results…
  VITTU ON HÄVYTÖN VALE TOIMITTAJA NARTTU
  Aftonbladet -lehden mukaan Bildtin ensireaktio Trumpin paikkansapitämättömiin väitteisiin Ruotsissa tapahtuneista, mediakatveeseen jääneistä terrori-iskuista oli raju.
  - Ruotsissa? Terrori-isku? Mitä hän on poltellut?
  Carl Bildti on se joka on poltellut heroiinia tai vetänyt LSD
  sen verran valheelisia nämä hänen lausunot ovat mitä sillä on tapahtunut
  Oliko Carl Bildt vieroitus hoidossa taju kankaalla kun
  Mellakoita Tukholman Rinkebyssä – poliisi ampui varoituslaukauksia
  Mellakoijat heittelivät kiviä, sytyttivät autoja palamaan ja tekivät murtoja kauppoihin.
  http://yle.fi/uutiset/3-9470881
  syyrialaisten on todettu tutkimuksissa integroituneen maahan hyvin - ja siitä saamme kiittää hyvinvointivaltiota, hän toteaa artikkelissaan.
  En edes ymmärrä *mikä* näiden motiivi on piilotella näitä ongelmia siis mikä se on kertokaa JOKU *MIELENVIKAISUUSKO*
  *Raha*- *poliitikojen omien virheiden mitätöinti *Siis Mikä*
  tämähän on aivan mielisairasta touhua
  JOSSA ITSEKIN SAIRASTUU KOHTA
  KUN LUKEE JO MIELISAIRAIDEN taika.dahlbom@iltalehti.fi
  PROPAGANDA VALHEIDEN PÄÄLLE LISÄÄ PÖKKÖÄ VALHEESEEN V-Voisiko tehdä kantelun JSN ILTALEHDESTÄ Tästä toiminnasta
  tämä Taika dahlom valehtelle tuossa jutussa joka kääntessä
  President Trump Full Speech at CPAC 2017 (2/24/17)
  https://www.youtube.com/watch?v=32vH9pV38Zk
  ei sanakaan ruotsin* terrori iskusta *vaan* pahoista ongelmista *
  taika.dahlbom@iltalehti.fi
  Fox news ei sano mitään* terroristi iskusta *
  Trump sanoo saaneensa tiedon terrori-iskusta Fox News -kanavalta.
  VALEHTELIA

  VastaaPoista
 16. Tucker Carlson FOX NEWS speaks out on Trump's 'Sweden' remark
  https://www.youtube.com/watch?v=32vH9pV38Zk
  Tucker Carlson Interviews Ami Horowitz, Director of Sweden and Refugee Documentary (02/17/17
  https://www.youtube.com/watch?v=OSzjfAMk-RI
  JAAHAS TAIDAN TÄSTÄ SOITAA PIIPAA AUTON
  PIKON-LINNAN* SULJETULLE PSYKIATRISELLE OSASTOLLE MOI
  KIITOS SIITÄ ILTALEHTI JA VARSINKIN LUOTTO TOIMITTAJA
  taika.dahlbom@iltalehti.fi JUTTUJA
  pistetään nyt tämä oikea uutinen vielä tähän ennen kuin tuo narttu huomaa ja poistaa koko jutun tai muokaa sitä
  http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201702252200076707_ul.shtml
  Carl Bildt pisti Trumpin Ruotsi-puheet tietämättömyyden piikkiin. (TIINA SOMERPURO / KL)
  Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt kirjoitti Washington Post -lehteen mielipidekirjoituksen, jossa hän sanoo Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mustamaalaavan Ruotsia ajaakseen omaa rajat kiinni -politiikkaansa Yhdysvalloissa. Bildtin mukaan Ruotsi ei ole nyt, eikä ole ollut aiemmin romahtamassa maahanmuuttajien tullessa maahan suurina joukkoina.
  - 17 prosenttia ruotsalaisista on tullut Suomesta. Myös persialaisten, bosnialaisten ja aiemmin tulleiden syyrialaisten on todettu tutkimuksissa integroituneen maahan hyvin - ja siitä saamme kiittää hyvinvointivaltiota, hän toteaa artikkelissaan.
  - Olen pahoillani siitä, että presidentti Trump mustamaalaa maatamme yrittäessään löytää syitä Yhdysvaltain rajojen sulkemiselle, kuten hän haluaa tehdä. Epäilen, että hänen tietonsa tästä asiasta ovat erittäin rajoitetut. Jos se ei aiheuttaisi suurta kiihtymystä, ehdottaisin, että hän jättää väliin yhden golf-viikonlopun ja tulee Ruotsiin katsomaan omin silmin.
  Aftonbladet -lehden mukaan Bildtin ensireaktio Trumpin paikkansapitämättömiin väitteisiin Ruotsissa tapahtuneista, mediakatveeseen jääneistä terrori-iskuista oli raju.
  - Ruotsissa? Terrori-isku? Mitä hän on poltellut?
  Trump on jatkanut puheitaan Ruotsin viime viikkoisesta terrori-iskusta republikaanien puoluekokouksessa perjantaina. Hän ei ole suostunut täsmentämään, missä kyseinen terrori-isku olisi tapahtunut. Trump sanoo saaneensa tiedon terrori-iskusta Fox News -kanavalta.
  TAIKA DAHLBOM
  taika.dahlbom@iltalehti.fi
  EN TIEDÄ ON IHAN ÄLYTÖN NÄLKÄ TEHDÄ TÄMÄ SUOMEN ROSKA LEHDISTO NAURUNALAISEKSI FAKE NEWS MEDIAKSI

  VastaaPoista
 17. Kuuntelin koko Donald Trumpin puheen, n. 40 min. ja sinä hän tosiaan mainitsee Ruotsin, kahteen kertaan. Hän sanoo: "Look at what has happened in Sweden?" ja "Look at what is happenning in Sweden?"

  Mutta kuten on jo vuosikymmenten ajan nähty, Iltalehti ja -sanomat ajavat vain vihervasemmiston asiaa valehtelemalla ja vääristelemällä. He tietävät että tavallinen kansa ei pysty, ei njaksa eiköä edes välitä tarkistaa asioita muualta.

  VastaaPoista
 18. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 19. miten helvetissä YLE luotaa johonkin washington postin uutisointiin
  ilman epäilystä kritiikkiä
  onko koko juttu taas
  fake news
  ne on tehnyt niitä jatkuvalla syötöllä todistettavasti
  hakkerit iskivät sähkölaitokseen ymmmm
  Washington Post retracts story about Russian hack at US utility
  http://nypost.com/2017/01/01/washington-post-retracts-story-about-russian-hack-at-vermont-utility/
  WashPost Is Richly Rewarded for False News About Russia Threat While Public Is Deceived
  https://theintercept.com/2017/01/04/washpost-is-richly-rewarded-for-false-news-about-russia-threat-while-public-is-deceived/
  Ylen Venäjä Thrumph vastaista propagandaa taas vaihteeksi pää uutis tv lähetyksessä yksipuoliselta täysin kritiikitömältä muka absoluutiseen totuuteen olevasta lähteestä washington postin
  Yle Uutiset klo 9.00 MIETIKÄÄ MITEN NÄMÄ UUTISOI ASIASTA YKSIPUOLISESSTI ABSOLUUTISENA TOTUUTENA ILMAN MINKÄÄNLAISTA EPÄILYSTÄ TIEDON TODEN PERÄISYYTEEN
  https://areena.yle.fi/1-4022087?autoplay=true
  thrumph vihamielisin media koko planeetalla fake newsien isi ja äiti todistettavasti vedoten
  National Security
  Sessions met with Russian envoy twice last year, encounters he later did not disclosehttps://www.washingtonpost.com/world/national-security/sessions-spoke-twice-with-russian-ambassador-during-trumps-presidential-campaign-justice-officials-say/2017/03/01/77205eda-feac-11e6-99b4-9e613afeb09f_story.html?utm_term=.d81b51a97a07
  kaiken lisäksi YLE He eivät kerro että Jeff Sessions
  on kiistänyt tiedon jyrkästi
  siis miksi YLE EI kerro sitä näkökantaa
  tiedän tasan tarkaan ei sovi teidän vihapropaganda muotiin pirkko pöntisellä on veri ripuli niin koville thrumphi otaa sen näkee jokainen hänen haastateluisaan
  nainen kärsii silmin pistävästi hän ei tiedä miten päin olisi
  öö öööhööh sönkötää pirkko paskaa
  siksi kun te olette thrumph vihamielinen verovaroilla valeita suoltava paska vatkaamo media
  johon kohta ei luota kuin 5 prosenttia ihmisistä vitun punaviher ääri vasuri pellet

  VastaaPoista
 20. Onhan tuolla ollut kaikenlaista Bowling Greenin massamurhiakin, Atlantan terroritekoja, kummallisia väitteitä äänimääristä ilman mitään todisteita ja äskettäin tuo jossain määrin epäselvä väite Ruotsissa "eilen" sattuneesta tapauksesta.

  Ruotsin ravistelu on toki hyvä asia. Mutta media on kyllä ollut huomattavasti luotettavampi lähde kuin Trumpin valkoinen talo.

  VastaaPoista