tiistai 10. tammikuuta 2017

Trump-vastaisen propagandan helmiä


Tein eilen Facebook-päivityksen Meryl Streepin puheesta ja Trumpin reaktiosta siihen. Sain havaita, että ihmiset, jotka useimmiten tiedostavat valtamedian puolueellisuudet helposti, uskoivat silti hulluimpiinkin Trumpista levitettyihin mustamaalausjuttuihin kritiikittä. Otetaanpa muutama valtamedian räikeimmistä Trump-valeuutisista käsittelyyn.


1. "Trump pilkkasi vammaista toimittajaa"

Tämä juttu lähti liikkeelle, kun Trump matki puheessaan toimittaja Serge Kovaleskia, ja valtamedia sanoi Trumpin pilkkaavan toimittajan vammaisuutta spastisella elehdinnällä ja puheella. Jos näkee vain sen puheen, syntyy kyseinen vaikutelma helposti. Mutta Trumpin tapahtumia enemmän seurannut tietää toisin: kyseessä on vain Trumpin liioitteleva tapa matkia selitteleviä ihmisiä. Trump on muissa puheissaan sekä ennen että jälkeen toimittajakaustin käyttänyt juuri samaa spastista elehdintää Ted Cruzin ja useiden muiden henkilöiden imitointiin. 

Kyseessä ei siis ollut toimittajan ominaisuuksien pilkkaaminen vaan Trumpin esiintymistapa, jota hän käyttää kaikkiin matkimiinsa henkilöihin. Muutenkin pilkkatarina on järjetön: Kovaleski ei ole spastinen eikä puhevikainen. Miksi Trump siis huitoisi käsillään ja sönköttäisi häntä pilkatakseen, kun Kovaleski ei edes moisista vammoista kärsi? Alla on video, jolla Trump matkii mm. pankkiireja ja Ted Cruzia juuri samalla elehdinnällä kuin Kovaleskia.

2. "Trump heitti itkevän vauvan ulos kampanjatilaisuudestaan"

Tätä kyseinen tarina oli niin helposti valheelliseksi osoitettava, että amerikkalaismedia ei juuri sitä edes yrittänyt käyttää. Se ei kuitenkaan suomimediaa hidastanut. Mm. Ilta-Sanomat väitti kaikella vakavuudella, että Trump olisi käskenyt heittää puhetta häirinneen itkevän vauvan pihalle. Tässäkin asiassa video paljastaa asian todellisen laidan nopeasti. Myöhemmin IS korjasi valeuutisensa äidin lausunnon pohjalta, mutta ei edelleenkään tunnustanut, että tulkitsivat tahallaan vitsiä väärin. Joko niin, tai sitten heillä on täysin sosiaalisesti rajoittuneita toimittajia, joiden ei moisia juttuja pitäisi kirjoittaa.

Englantia osaamattomille tilanne menee näin: vauva alkaa itkeä kesken puheen. Trump sanoo, että se ei haittaa ja että hän rakastaa vauvoja. Trump vitsailee lapsen äidin hermostuneisuudesta siitä, onko vauva häiriöksi ja rauhoittelee naista. Myöhemmin vauva itkee taas ja Trump heittää vitsinä: "Okei, minä vaan pelleilin, heittäkää sittenkin se ulos" ja yleisö nauraa. Ketään ei siis heitetty ulos, Trump vain vitsaili asialla, ja jokainen, jolla on yksikään huumorintajua rekisteröivä solu aivoissaan, ymmärtää yskän.


3. "Trump on puhunut naisista rumasti, joten hän on naisvihaaja"

Tälle tarinalle todisteena käytetään Trumpin lausuntoja esim. Megyn Kellystä tai Rosie O'Donnellista. Kellyä Trump kutsui bimboksi ja O'Donnellia mm. lihavaksi siaksi. Ei ehkä kovin kauniisti sanottu, mutta tämä ei todista misogyniaa mitenkään. Trump on jatkuvasti riidoissa jonkun kanssa, ja hänen Twitter-sodissaan miesten kanssa käytetään aivan yhtä rumaa kieltä. 

Valtamedian mielestä on siis naisvihaa, että ei kohtele naisia eri tavalla kuin miehiä. Trumpin käytös osoittaa päinvastaista kuin valtamedian tulkinta siitä: hän suhtautuu naisiin tasaveroisina kilpakumppaneina, eikä pidättele verbaalisia lyöntejä ottaessaan heidän kanssa yhteen.

4. "Trump sanoi meksikolaisia raiskaajiksi ja pahoiksi tyypeiksi"

Tämä väite oli aikansa suosittu, mutta lukuisat kumoamiset veivät sen lopulta epäsuosioon valtamediassa. Väite koskee lähinnä Trumpin aivan ensimmäistä kampanjapuhetta. Mutta mitä hän kirjaimellisesti sanoikaan? 

"Kun Meksiko lähettää ihmisiään, he eivät lähetä niiden parhaimmistoa. He eivät lähetä sinua tai sinua [osoittaa yleisön jäseniä]. He lähettävät ihmisiä, joilla on paljon ongelmia, ja he tuovat ne ongelmat mukanaan. He tuovat huumeita, he tuovat rikoksia, he ovat raiskaajia. Jotkut, oletan, ovat hyviä ihmisiä, mutta olen puhunut rajavartijoille, ja he kertovat, mitä me saamme. Ja se on vain maalaisjärjen mukaista. He eivät lähetä meille oikeanlaisia ihmisiä."
Toisessa puheessa Trumpin väitetään sanoneen meksikolaisia "pahoiksi tyypeiksi". Hän sanoi: 
"Meidän pitää saada kaikki huumepomot ulos - meillä on täällä pahoja, pahoja tyyppejä, jotka pitää saada ulos. Me heitämme heidät ulos ja turvaamme rajan, ja kun raja on turvattu, teemme sitten päätökset lopuista. Mutta meillä on pahoja tyyppejä täällä, ja hankimme heidät ulos täältä."
Ensimmäisessä lausunnossa puhutaan Meksikosta tulevasta huumekaupasta ja maahanmuuttajien rikollisuudesta ylipäänsä ja vielä eritellään, että kaikki tulijat eivät ole pahoja. Toisessa puheessa kohteeksi on selvästi eritelty huumepomot, ja "lopuilla" tarkoitetaan muita laittomia tulijoita - niitä, jotka eivät ole rikollisuudessa mukana. Missään ei sanota, että kaikki meksikolaiset olisivat pahoja tyyppejä tai raiskaajia.

5. "Trump kannustaa naisten seksuaaliseen häirintään"

Tämä itkunaihe nostettiin otsikoihin kaivamalla naftaliinista 11 vuotta vanha nauha, jolla Trump puhuu tv-juontajan kanssa saippuasarjan kuvauspaikalla. Trump sanoo, että koska hän on rikas ja kuuluisa, hän voi vaikka tarttua naisia pillusta, eivätkä he laita vastaan. 

Aika rivo kommentti, totta kai, mutta missä kohtaa seksuaalinen häirintä astuu mukaan? Trump nimenomaan sanoo, että naiset eivät laita vastaan eli teolla on heidän suostumuksensa, ja käsittääkseni seksuaalinen häirintä on vastentahtoista. 

Trumpin kommentti on yksinkertaisesti totta. Vai kehtaako joku väittää, etteikö rikkaiden miesten ympärillä pyöriviä, mihin tahansa suostuvia naikkosia olisi? Nämä naiset eivät ole häirinnän uhreja vaan vapaasta tahdostaan pelissä mukana olevia onnenonkijoita, jotka haluavat vain hetken huomiota julkkikselta tai haaveilevat avioliitosta. Häirinnän uhrit nyt aika harvoin tietoisesti hakeutuvat häiritsijän seuraan.

On käsittämätöntä, että jopa ne, jotka osaavat valtamediaan kriittisesti suhtautua, silti nielevät heidän Trump-uutisointinsa purematta. On täysin yleistä tietoa, että Suomen media on erittäin Trump-vastainen, joten kaikkeen, mitä he Trumpista julkaisevat, tulisi suhtautua varauksella. 

8 kommenttia:

 1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Tämäkin on hyvä esimerkki kuinka puoleelisia nämä iltapäivä lehdistön propagandisti valehtelia toimittajat ovat
  CNN: Tiedustelupalvelut varoittavat - Venäjällä on raskauttavia tietoja Trumpista
  Lähde: CNN
  JARI HIMANEN
  jari.himanen@iltalehti.fi
  Jari Himanen ‏@jarihimanen 9. tammikuuta
  An incredible, poignant & humane speech by #MerylStreep at the #GoldenGlobes. That was a moment! A powerful one, I might add. I salute her!
  Eli tämä perkele on täysin Clintonin puolella ja ylistää tätä
  Meryl Streepin paskan jauhamista jossa ei totuuden kanssa mitään tekemista
  Meryl jauhaa väkivallasta syytäen thruphia vaikka samana päivänä
  hilary kannatajat tehneet rasistisen viharikoksen trumph kannatajaa kohtaan

  VastaaPoista
 3. http://www.zerohedge.com/news/2017-01-11/archived-posts-prove-4chan-trolled-cia-trump-golden-shower-story-entire-russian-hack

  VastaaPoista
 4. Ihminen uskoo sen minkä haluaa uskoa ja sen tiedon se ottaa vastaan joka sopii maailmankuvaan. Jos jokin tieto menee maailmankuvaa vastaan se torjutaan ja unohdetaan.

  VastaaPoista
 5. Hyvä tiivistelmä muutamasta räikeimmästä tapauksesta.

  En tiedä kuuluuko Rowanne Brewer Lanen tapaus ihan kaikkein räikeimpien joukkoon, mielestäni mahtuu top kymppiin ainakin (noita Trump-vastaisia valeuutisointeja oli vaalien alla niin paljon että väkisinkinhän sitä alkaa sekoamaan laskuissa :p).

  Kyseessä on siis se New York Timesin olisikohan ollut toukokuinen loanheittoartikkeli, jota varten lehti haastatteli muistaakseni noin 50 naista, ilmeisenä tarkoituksena kaivaa misogynistisiä tai muuten naisia hyväksikäyttäviä/halventavia tulkintoja. Ilmeisesti tehtävä oli odotettua vaikeampi, koska toimittaja joutui turvautumaan suoraviivaiseen vääristelyyn.

  https://youtu.be/E_ehidkNhkw

  Mielestäni tapaus on maininnan arvoinen sikäli, että väitetty "uhri" sai vapaat kädet kertoa asioiden todellisen laidan laajalevikkisen valtamediakanavan haastattelussa. Haastattelusta saa siis hyvän kuvan siitä miten rumaa tämä peli oikeasti on.

  Haastattelun voi näyttää vaikka sille valtamediaan sokeasti uskovalle kaverille. Ei tämä tietenkään mikään punainen ihmepilleri ole, mutta varsin vakuuttava kuitenkin jos kyseisen artikkelin (tai suomalaisen toisen käden "uutisoinnin" siitä) on sattunut lukemaan.

  VastaaPoista
 6. tein juuri ykkös aamu YLE Valituksen JSN lle vale uutisen levittämisestä totuutena suomen tasavallan presidentille jonka todenperäisyyden presidentti kertoi osoitautuvan valeuutiseksi
  toimittaja sitä asiaa ei yritänytkään kertoa vaan yritti pitää valetta yllä totuutena
  aikamoista disformaatiota sanon minä
  kun mieluista valeuutista poliitisen ideologian takia yritetään tyrkytää totuutena siis presidentille

  missä menee ylen Thrumph vastaisen propagandan raja ei näköjään misään

  VastaaPoista
 7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Vihaamme jo valmiiksi - Suomalaisten valtaenemmistö ei luota Trumpiin
  Suomalaiset ovat pääosin hyvin edistysmielistä ja liberaalidemokraattista kansaa
  edistysmielistä mitä helvettiä miten on niin kuin mennyt
  suomi on pahemassa jamassa kuin 1990 lama aikaan 500 000 tuhatta työtöntä syy globalisaatio
  kun yritykset siirtävä tuotantoaan halpatyömaihin riistaen ja raiskaten niiden aliurakointi maiden luonnon varoja ja välittämättä näiden maiden ihmis oikeuksita työehtosopimuksita työoloista tipakaan maximi voitot mielessä ja kenen kustanuksella
  aina kun finnwatch raportoi väärinkäytöksitä nämä globalisti yritykset ovat muka autuaan tietämättömiä HM esin suomen vaateteolisuuden edustajat metalliteolisuus electronikka teolisuus tastä riistosta ja välinpitämätömyydestä
  kuka uskoo selityksiin ei kukaan
  hei paitsi liberaali VIHREÄT
  PARADOKSAALISTA EIKÖ
  Suomalaiset ovat pääosin hyvin edistysmielistä ja liberaalidemokraattista kansaa
  eli idiotteja
  miten EU n politiikka esim Kreikan suhteen entäs kilpailukyky maiden valillä entäs verokilpailun tuomat haitat EU n tila ja uskottavuus euroopan maissa
  se on kai pahimassa kriiisissä ikinä Brexitin takia Theresa May i salute you
  ON Hieman tervejärkisempi nainen kuin esim Angele Merkel Jos puhutaan suhtautumiseen ralismiin ja mitä maailmassa tapahtuu oikeasti
  ei valheiden perusteella jota ihmisille valtamedia syötää ja virkamieskoneisto kouluissa ja kirkoissa
  mitä kilpailukuky sopimus tarkoitaa palkka kehitykselle suomessa
  se kai heikkenee raskalla kädellä ja heikentää kotimaista kysyntää ja ostovoimaa ja köyhdytää keskiluokaa entisestään
  mites työttömien päähän potkiminen
  se on sitä todella edistyksellistä politiikaa
  liberaalidemokraatti globalisti kultuurimarksilaisuus on auktoritääristä ylhäältäpäin sanelua jossa on diktatuuriin verratavia piirteitä
  joka näkyy usa demokraatien mielenvikaisista kommunistien ja valtamedian toiminassa
  esim juuri nyt amerikassa näiden Thrumphin vastamielen osoittajien toiminassa
  Eli yksi puolue saisi olla vain valassa muu politikka aate on väärää fasistista ja muka rasistista väittämineen joka on pelkää valetta
  jos joku tähän iltalehden talous tutkimukseen uskoo jonka muuten omistaa EERO LEHTI
  TALOUS RIKOLISUUDESTA EPÄILTY HENKILÖ niin otan osaa
  Vaalirahamiesten kylpyläkaupat
  http://areena.yle.fi/1-3891839
  Nuorisosäätiön johto ja vaalirahoittajat mukana syrjäisen kylpylähotellin bisneksissä. Tutut konsultit mukana miljoonakaupoissa. Toimittajana Jarno Liski
  Jarno LiskiN YLEN Toimittajan työsopimusta ei jatkettu MIKSEI herää kysymys ton ohjelman jälkeen Miksei
  huh aikamoinen tilitys

  VastaaPoista