maanantai 16. tammikuuta 2017

Kohuprofeetta Muhammed turvapaikanhakijanaUus-abrahamilaisen lahkonsa profeetaksi kutsuman Muhammedin saapuminen turvapaikanhakijana Helsinkiin on otettu paikallisten keskuudessa vastaan ristiriitaisin tuntein. Jotkut ovat innoissaan uudesta, jännittävästä Helsingistä ja sen monikulttuurisista värinöistä, toiset ilmaisevat varovaista huolestumista tilanteen kehityksestä.

Muhammed on lyhyen Suomessa majailunsa ajan ollut toistuvasti kohun keskiössä. Helsingin kaupungille oli haasteellista löytää sopivaa majoitusta Muhammedille, tämän seitsemälle lapselle ja 13 vaimolle. Suosikkivaimo Aishan yhdeksän vuoden ikä huolestutti erästä suurperheen naapuria siinä määrin, että hän teki Muhammedista lastensuojeluilmoituksen lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä epäillen.

Viranomaiset tarttuivat hälyttävään ilmoitukseen rivakasti, ja naapurin lastensuojeluilmoitus onkin nyt syyteharkinnassa mahdollisen uskonrauhan rikkomisen vuoksi. SDP:n valtuustoryhmä vaatii loppua vihapuheelle, ja vasemmistonuoret yhdessä rauhanomaisten antifasistien kanssa järjestivät mielenilmauksen suvaitsevaisuuden ja kulttuurillisten oikeuksien puolesta.

Muhammedin kiistanalaisen persoonan herättämät kohut eivät kuitenkaan siihen jääneet. Osana Suomen toimivaa integraatiopolitiikkaa Muhammed sijoitettiin harjoitteluun Startup Refugees -työpajalle, missä hän puurtaa kaarnaveneiden ja hopeakorujen parissa. Pajan tapahtumista alkoi vuotaa pian julkisuuteen hämmentävää tietoa.
"En vain tunne oloani turvalliseksi samassa työpaikassa Muhammedin kanssa," sanoi eräs pajan turvapaikanhakijoista, Afganistanissa saatua kuolemantuomiota jumalanpilkasta Suomeen paennut kirjailija ja sekularismin kannattaja, joka käyttää turvallisuutensa vuoksi vain peitenimeä Khalid. 
"Siellä se höpöttää päivät pitkät puista ja kivistä, jotka mukamas sille sanovat 'takanani on juutalainen, tule ja tapa hänet' ja muuta sellaista, ja työpaikan puolesta hänelle vielä lyödään teräaseita ja sähkötyökaluja käteen. Mielestäni tämä ei ole vastuullista toimintaa. Muhammed kuuluisi hoitoon, koska uskon hänen olevan vaaraksi ympäristölleen."
Khalidin väitteet ovat herättäneet tyrmistystä puolin ja toisin. Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo linjasi Twitterissä, että tässä yhteiskunnassa on jotain mätää, kun muiden uskonnollisia tuntemuksia ei vain osata suvaita. Honkasalo loi sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin levinneen vetoomuksen Khalidin palauttamiseksi Afganistaniin, kunhan tuomio tätä kohtaan nostetussa kunnianloukkaussyytteessä on annettu ja kärsitty.

Palautusvaatimusta edesvastuuttomaksi kutsuneet Perussuomalaiset taas esittivät, että palautettavaksi kuuluisi Muhammed, jonka kertomus uskonnollisesta vainosta ja paosta kurpitsavankkureilla on muukalaisvihamielisen äärioikeiston keskuudessa otettu vastaan kriittisesti. Myös persujen suvaitsemattomuus Muhammedia vastaan nostettiin esille viime viikonlopun mielenilmauksessa. "Natsit ulos hallituksesta," ärähti tapahtumassa puhunut Mikael Brunila.

Maahanmuuttovastaisten keskuudessa suuttumusta herätti myös tunnetun maahanmuuttovastaisen aktiivin Junes Lokan julkaisema salanauhoite, jolla Muhammedin kuullaan antavan ohjeita tyttölasten sukuelinten silvontaan, vääräuskoisten raiskaamiseen sekä lähisuhdeväkivaltaan.
"Suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat uhattuna tässä ajassa," totesi Feministipuolueen ja Naisasialiitto Unionin puuhanainen Katju Aro vaatiessaan Lokkaa vastuuseen salanauhoitteen tekemisestä. 
"Naisviha on arkipäivää", komppasi Saara Huttunen. "Lokka on tuonut netissä vellovan misogynian reaalimaailmaan sanomalla Youtube-videon nimessä 'Joku Ylen huora soitti'." 
Muhammedin uskollisten seuraajien toimetkaan eivät ole otsikoilta välttyneet. Eri puolilla Suomea syntynyt piikki viharikostilastoissa on kriittisimpien äänien mielestä heidän vastuullaan. LGBT-myönteisestä puolueohjelmastaan tunnettujen Vihreiden edustaja kuitenkin lyttää väitteet napakasti:

"Sellaiset irralliset faktoidit, kuten homofobisten viharikosten ajoittainen moninkertaistuminen, uskonnon pyhistä teksteistä löytyvät suorat ohjeet homoseksuaalien vainoon tai islamilaista lakia noudattavien maiden kuolemantuomiot homoseksuaaleille eivät ole peruste kokonaisen uskonnon leimaamiselle homofobiseksi. LGBT-yhteisön onkin nyt tehtävä hieman itsetutkiskelua ja pohdittava, miten he voisivat olla suvaitsevaisempia ja vastaanottavaisempia islamilaista elämäntapaa kohtaan, jotta yhteentörmäyksiltä vältyttäisiin.
Viha, tappaminen, vääräuskoisten sorto tai orjuuttaminen, naisten alistaminen tai uskonnollisen lain mukaiset kuolemantuomiot eivät ole oikeaa islamia. Niin islamia tulkitsevat ovat vain siepanneet islaminuskon ja kierouttaneet sen omiin tarkoitusperiinsä sopivaksi," jatkoi Vihreiden tiedottaja.

Muhammed ei pureksimatta niellyt tätä arviota, jonka mukaan hän ei ole oikea muslimi, ja älähti asiasta kysyneelle toimittajalle: "Pian me langetamme kauhun vääräuskoisten sydämiin!". Vihreiden tiedottajaa ei tavoitettu kommenttia varten, koska hänet on majoitettu henkivartijoiden suojassa turvataloon tuntemattomaan paikkaan.

6 kommenttia:

 1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. kiitos kirjoituksesta, jälleen kerran.

  Eikö koraania ja siihen uskovia voisi ihan yhtä hyvin sakottaa kiihottamisesta ja uskonrauhan rikkomisesta, kuin Tynkkystä ja näitä muita persuja?

  Ei tätä touhua enää kukaan täysipäinen ymmärrä, niin hulluksi on mennyt tää touhu.

  Junes on siis salanauhoittaja. Hyvä että selvisi sekin. Valehteleva vajakki koko tyyppi.

  VastaaPoista
 3. Jossain vaiheessa joku valistunut valtio ensimmäisenä kriminalisoi koraanin.

  VastaaPoista
 4. Hauskaa huumoria. Toisaalta: taitaa olla muotia pyrkiä hankkimaan sakkotuomio musulmaanien kiusaamisesta. Jos käräjäoikeudet siten jumitetaan, ehkä laintulkintaa järkevöitetään, syytekynnystä nostetaan.

  VastaaPoista
 5. Rohkea kirjoitus, osuvat sitaatit!

  VastaaPoista