sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Joukkohukkumisia aiheuttavaa meripelastusta

Jussi Halla-aho ja Junes Lokka Helsingin Narinkkatorilla "Jotain Rajaa" -tapahtumassa.
(kuva: Jani Salomaa)
Euroopassa kauhistellaan Välimerellä hukkuneita afrikkalaisia mutta toisaalla on maa, joka on onnistunut massahukkumiset välttämään: Australia. 

Australia teki sen välittämällä laajalla kampanjoinnilla selvän viestin: tänne ei kannata tulla. Turvapaikanhakijoita ei päästetä suoraan Australian rajojen sisään odottamaan asiansa käsittelyä, vaan heidät majoitetaan esim. Naurulla oleviin keskuksiin. Hukkumisongelma oli ratkaistu.

Eurooppa ei tästä ymmärrä ottaa opikseen vaan noudattaa päinvastaista ajatusmallia: houkutellaan ihmisiä tänne ottamalla heidät suoraan rajojen sisäpuolelle ja noudetaan Välimerelle onnettomissa paateissa lähteneet EU:n rajojen sisään, vaikka tulokkaat olisivat huomattavasti lähempänä Libyan rannikkoa kuin Italian.

Luonnollisesti hukkumisia sitten tulee. 

Kun Välimerelle lähtemisestä tehdään kannattavaa ja meripelastuksella mahdollistetaan se, että jopa ei-merikelpoisilla aluksilla Afrikasta lähtevät voivat päästä perille, tulee ihmisvirta Afrikasta jatkumaan. EU ajaa itsensä loputtomaan suohon, jossa meritaksipalvelua joudutaan jatkamaan hamaan tulevaisuuteen, koska kannustimia matkaan lähtöön ylläpidetään samalla kun pintapuolisesti neuvotaan, että älkää nyt vaarantako henkeänne tänne lähtemällä.

Aylan Kurdin tapaus oli malliesimerkki kannustimien tuhovoimasta. Hänen perheensä oli asunut turvallisesti Turkissa jo pitkään, mutta isää houkutti länsimaiden tarjoama ilmainen hammashoito, joten hän keksi yrittää päästä Kanadaan. Isä rahoitti matkaansa toimimalla samalla ihmissalakuljettajana. Pieni poika hukkui matkalla, ja isä yritti valehdella tapahtumien kulusta väittäen, että hän ei ollut veneen kuljettaja.

Inhimillisempi pakolaispolitiikka ei kuolemaa olisi estänyt, koska perhe ei ollut pakolaisia. He tulivat Turkista - eivät sota-alueelta. Kannustimien poisto taas olisi pojan hukkumisen estänyt, koska isä ei silloin olisi Kreikkaan yrittänyt lähteä. Asia on äärimmäisen yksinkertainen.

Nyt europarlamentaarikko Jussi Halla-aho yrittää rajoittaa Välimeren uhrilukua tekemällä esityksen, joka sanktioisi kansalaisjärjestöjen tekemän meripelastuksen. Ilman meripelastusoperaatioita ihmiset eivät Afrikasta lähtisi veneenräppänöillä, joiden he itsekin tietävät olevan merimatkustukseen sopimattomia, koska uskoa siihen, että EU:n väki tulee hakemaan, ei olisi. Tämäkin asia on äärimmäisen yksinkertainen.

Kuitenkin suomalainen media reagoi Halla-ahon esitykseen vetämällä haastatteluihin milloin mitäkin ihmisoikeustaistelijoita, jotka kauhistelevat Halla-ahon esitystä epäinhimillisenä. Nämä päivystävät dosentit hokevat, että pitäähän ne ihmiset pelastaa, kun ne hädässä ovat. Kukaan heistä ei halua puhua siitä, miksi nämä ihmiset merihätään alun alkaen joutuivat.

Ei heitä Libyassa kukaan vainoa. Usein ei kotimaissakaan, koska tulijat tulevat usein Saharan eteläpuolisen Afrikan maista, joissa ei mitään sotaa ole. He eivät pakene henkensä edestä vaan paremman elintason toivossa, ja niin pitkään kuin parempi elintaso on täällä heille tarjolla ja EU-maat hakevat tulijoita mereltä rajojen sisään, hukkumisetkin jatkuvat.

Suomessakin tietyt tahot ovat vaatineet pakolaisille "turvallisia reittejä" väittäen niiden ehkäisevän hukkumisia. Ajatus on kuolleena syntynyt.

 • Jos turvallisia reittejä tehdään esim. syyrialaisille ja muille sota-alueilla eläville, jatkavat rauhallisilta alueilta tulevat Välimeren ylityksiä veneillä, koska elintasopakolaisille ei turvallisia reittejä ole käytössä. Hukkumiset siis jatkuisivat samaan tahtiin, koska vain pieni osa tulijoista on edes peräisin sota-alueilta.
 • Hukkumiset siis estettäisiin vain tekemällä turvallisia reittejä kaikille Eurooppaan haluaville. Se olisi siis täysi rajavalvonnan poisto ja hallitsematonta maahanmuuttoa, joka nopeasti romuttaisi Euroopan. Miljoonat kehitysmaalaiset haluavat Eurooppaan, mutta Eurooppa ei heidän tuloaan kestäisi taloudellisesti, sosiaalisesti eikä kulttuurillisesti.
Joten maahanmuuttokriittisten ratkaisu on ainoa inhimillinen ratkaisu. Ainoa keino saada hukkumisille loppu on lopettaa järjestelmät, jotka tekevät Eurooppaan yrittämisestä kannattavaa, sekä meripelastus, joka tekee Eurooppaan pääsystä helpompaa. Vasemmiston kauniit puheet eivät ole estäneet yhtään uhria - itse asiassa Refugees Welcome -politiikka on ne saanut aikaan. Halla-ahon esitys on sitä aidosti inhimillistä ja empaattista toimintaa.

10 kommenttia:

 1. Jos Halla-aho on kieltämässä Gula Båtar järjestön ja muut epäviralliset veneilijät Välimerellä niin se olisi hyvä juttu.

  Voisimme asuttaa nuo Eurooppaan pyrkivät elintasopakolaiset esim igluihin Antarktikselle. Se varmaan hieman saisi päät viilenemään.

  VastaaPoista
 2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Tulijat luottavat ettei tarvitse päästä kuin kansainväliselle vesialueelle ja valkoinen bwana sieltä hinaa Eurooppaan ja tarjoaa keksiä ja mehuja. Ihan oikeasti, suvakistien meritakseissa ynnä muussa on kansanvaihdon maku.

  VastaaPoista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Hyvin kiteytetty! Tässä taas nähdään se YLEistä mielipidettä vaivaava kaksinaismoralismi. Ihmisiä kuolee jatkuvalla syötöllä eli nykyinen politiikka ei selvästikään toimi. Kun joku sitten ehdottaa konkreettista ja jo toimivaksi osoitettua mallia, niin nämä eivät osaa muuta kuin paheksua ja pöyristellä. Parempi vaan jatkaa pään seinään hakkaamista.

  VastaaPoista
 8. Luulisi että Euroopan päättäjiksi olisi valikoitunut täysipäisiä ihmisiä. Vaan eipä siltä näytä!
  Tämän ihmisrahtauksen salliminen ja suoranainen avustaminen on todella vähä-älyistä touhua. Etten sanoisi kusipäistä.
  Ja suurin syy on EU, epädemokraattinen sairaan eliitin pyörittämä himmeli!
  Pitääkö maanosamme ajaa täydelliseen kaaokseen ja sisällissotiin jotta nämä suvakitkin heräävät todellisuuteen?
  Korruptoituneet EI VAALEILLA VALITUT komissaaritkin ovat täydellisiä idiootteja, kansat EIVÄT halua tätä paskaa!!!!

  VastaaPoista
 9. Turvallinen reittihän on olemassa jo. Hommaa viisumin ja paperit kun on kunnossa niin tulee paljon halvemmaksi kuin salakuljettaja eikä tarvii odotella kielteisiä päätöksiä. Kaikki hukkuneet ovat euroopan ja suvakkien syytä, koska ne antavat mielikuvaa vapaasta paratiisistä ja eivät silti itse suostu sitä tulijoille kustantamaan vaan huutavat kuorossa että kaikkien on kannettava vastuu, jonka he aiheuttavat omalla idiotismillaan. Onneksi on tulossa tervan ja höyhenien aikakausi, koska historia toistaa itseään, joten sitä odotellessa.

  VastaaPoista
 10. Sananvapauden airut Wiik poistelee täällä kommentit, jotka eivät miellytä. Sananvapauteen kuuluu julkisessa demokratiassa nimenomaan avoin keskustelu ja kritiikki. Wiik ei tällaisesta välitä. Sensuuri iskee, kun oma suuruudenhulluus onsaatava kirjoitettua teksteiksi, joilla ei ole mitää tekemistä todellisuuden kanssa, Jos et ole samaa mieltä asioista, niin sensuuri iskee. Sananvapaus on niin hieno aisa Wiikille!

  VastaaPoista