lauantai 7. tammikuuta 2017

Fort Lauderdalen isku - mitä tähän mennessä tiedetään

Viranomaiset ohjeistivat lentokentän alueella olevia suojautumaan. Kenttä jatkaa toimintaansa kun poliisit ovat vieneet turvallisuuden varmistamisen loppuun. 

Fort Lauderdalen lentokentällä tapahtui hieman ennen kahdeksaa illalla Suomen aikaa joukkoampuminen, jossa 5 kuoli ja 8 haavoittui. Kaikkia kuolinuhreja oli ammuttu päähän. Local 10 -kanavan uutisliven mukaan ampuja on 26-vuotias Esteban Santiago, joka on Irakin sodan veteraani. Hänet oli vuonna 2016 vapautettu palveluksesta Yhdysvaltain armeijassa. Santiago pidätettiin tekopaikalta ilman vastarintaa, ja hän on nyt kuulusteltavana.

Santiago oli saanut aseen terminaaliin, koska se oli laillinen ja paikallinen laki sallii aseiden kuljettamisen lennoilla. Saavuttuaan Minneapolisista Fort Lauderdaleen Santiago oli mennyt tavaroidensa kanssa lentokentän vessaan lataamaan aseen ja palannut terminaali 2:een ampumaan.

Ampumisen jälkeen poliisi yritti paikantaa mahdollista toista ampujaa silminnäkijöiden lausuntojen pohjalta, mutta myöhemmin vahvisti, että paikalla oli ollut vain yksi ampuja. Huhut toisesta ampumisesta eivät pitäneet paikkaansa.

Broward Countyn sheriffi kertoi uutislähetyksen haastattelussa, että tekijä on ilmeisesti kotoperäinen, itse radikalisoitunut terroristi. Santiago ei ole varsinainen ISIS-jäsen, mutta oli mahdollisesti omaksunut ISISin opetuksia ja seurannut ISIS-materiaalia netistä.

Ihan islam-vapaata mielenterveysongelmaa ei voi sulkea pois. CBS-kanavan mukaan Santiago oli Alaskassa mennyt FBI:n toimistoon väittäen, että hänet ollaan pakottamassa ISIS-taistelijaksi, ja itse teon aikana hän huusi silminnäkijöiden mukaan toistuvasti: "En ole juutalainen!".

Santiago oli syntynyt New Jerseyssä, mutta asunut myös Puerto Ricossa ja Alaskassa, missä hänellä on rikostaustaa. Alla kuvia ampujasta. Ylempi toki viittaisi varsin vahvasti ääri-islamiin, mutta odotellaan vielä lisätietoja. Päivitän tätä tekstiä sitä mukaa, mitä uutta tietoa tulee.

Edit: Mennessään FBI:n toimistoon Santiago oli tarkalleen sanonut, että äänet hänen päässään käskevät häntä liittymään ISISiin, jonka jälkeen hänet määrättiin mielentilatutkimukseen sairaalaan. Santiagon tädin mukaan mies menetti järkensä Irakin sodassa. (lähde: The Sun)1 kommentti: