keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Mamurikollisuus nousee - vasemmisto valkopesee


Poliisi julkisti tammi-syyskuun välisen ajan rikostilastot tälle vuodelle, ja varsinkin ulkomaalaisten osuus rikoksissa nousi otsikoihin. Ulkomaan kansalaisten tekemissä raiskausrikoksissa kasvua oli tapahtunut 59%. Sekä seksuaalirikosten määrä että ulkomaalaisten osuus epäillyissä nousivat muissakin rikostyypeissä. Ahdistelujen määrässä kasvua oli hurjat 521%.

Suvaitsevaisto oli tietysti selittämässä tätä eroa parhain päin. Bloggaaja Saku Timonen sivuutti raiskausten määrän nousun selittelyssä kokonaan, koska sitä on haastavampi kaunistella, ja keskittyikin ahdisteluihin. Hänen teoriansa on, että koska ahdistelu on rikosnimikkeenä uusi, on ihmisten tietoisuus siitä vielä nousemassa, joten kasvua tapahtuu jo siksi. Tämä on osin tottakin: tietysti uusi rikosnimike ei kaikille ole heti alusta saakka tuttu, joten jonkinasteista kasvua voidaan odottaa.

On kuitenkin luku, joka melko pitkälti osoittaa Timosen teorian vääräksi: 59%. Se on se kasvun määrä, joka suomalaisten tekemissä ahdisteluissa tapahtui. Tuota 59% kasvua voidaan siis käyttää eräänlaisena lähtöarvona sille, kuinka paljon rikosnimikkeen tuoreus tuottaa kasvua vielä parin vuoden jälkeenkin. Ulkomaalaisten tekemien ahdistelujen määrä oli kuitenkin lähes kymmenkertainen. Miksi tietoisuus kasvaa kymmenkertaisesti ulkomaalaisten ahdisteluista?

Timonen jopa turvautui Jori Eskolinilta tuttuun selitykseen siitä, että vaikka ulkomaalaisten rikollisuus on nousukiidossa, kokonaisrikollisuuden määrä laskee. Heidän paras selittelynsä on siis siinä, että suomalaiset tekevät niin paljon vähemmän rikoksia tätä nykyä, että edes ulkomaalaisten hurjat per cap -luvut rikoksissa eivät riitä niitä nostamaan. Se ilmeinen asia tietysti jätetään sanomatta, että ilman ulkomaalaisia rikollisuuden lasku olisi ollut vielä suurempaa.
En nyt pidemmälti pureudu Timosen tekstiin jo siksikin, että siitä paistoi laiskuus. Saku on menettämässä intohimonsa ja heitti lonkalta omalle tasolleenkin heikosti argumentoidun tekstin ihan vain rauhoitellakseen tyhmimpiä lukijoitaan. En usko hetkeäkään, että hän itsekään uskoi väitteisiinsä. Niin väsynyt tekstin tunnelma oli.
Helsingin Sanomat taas uutisoi rikostilastoista otsikolla "Ulkomaalainen joutuu Helsingissä yhä useammin rikoksen uhriksi – rikoksesta epäiltyjä ulkomaalaisia viimevuotista vähemmän"
Otsikon on tarkoitus luoda se mielikuva, että ulkomaalaiset eivät juuri tekisi rikoksia mutta joutuvat suomalaisten rikollisuuden uhreiksi.

Ulkomaalaisten tekemien rikosten uhrit ovat usein toisia ulkomaalaisia, joten siellä, missä ulkomaalaisten määrä kasvaa, kasvaa myös heidän osuutensa rikosten uhreissa. Tämä ilmiö näkyy selvästi esim. turvapaikanhakijoiden väkivaltarikollisuudessa. Eivät suomalaiset turvapaikanhakijoita rikosuhreiksi tee vaan pääsääntöisesti toiset turvapaikanhakijat.

Otsikon toinen väite siitä, että epäiltyjä olisi vähemmän, on erittäin valikoivaa totuutta. Helsingissä ulkomaan kansalaisten tekemien rikosten kokonaismäärä on pienentynyt viime vuodesta, mutta se ei tietenkään kerro koko totuutta, koska useat alueen ulkomaalaiset ovat kansalaisuuden saaneita. Itä-Uudellamaalla ulkomaalaisiin liittyvien rikosepäilyjen määrä oli kasvanut 8,5%. HS:n otsikosta saisi sen vaikutelman, kuin ulkomaalaisten rikosepäilyjen määrä olisi vähentynyt kautta maan, koska paikkaa ei määritellä.

Totuus on tietysti toisenlainen, kuten blogin alkupuolen luvut kertovat. Ulkomaalaisten rikollisuus on varsinkin omaisuus- ja seksuaalirikosten osalta nousussa. Uutisointi on jälleen täysin tarkoitushakuista ja kieroa, mutta mitäpä muuta Hesarilta enää odottaisimmekaan.

17 kommenttia:

 1. Jospa tämä on juuri se työvoimapula, mitä paikkaamaan piti aina pääministeriä myöden värvätä väkeä Suomeen?

  VastaaPoista
 2. Pikkuhiljaa saamme samat ongelmat kuin Ruotsissa, Ranskassa ja muissa maissa, satoja kouluja palaa, tuhansia autoja poltetaan, kunniaväkivalta, yleinen tuhoamisvimma, puhumattakaan varsinaisista terrori-iskuista....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhä ihmettelen: Ruotsissa ja keskieuroopan länsimaissa (Saksa, Hollanti, Ranska, pelkija ym) kuitenkin tapetaan paljon vähemmän ihmisiä väkilukuun nähden, kuin Suomessa. Suomen henkirikosluvut (ovat toki laskussa) muistuttavat korkeita itäeurooppalaisia. Olisiko niin, että monikulttuurisuuden nimissä länsimaat ovat alkaneet valehdella henkirikoslukujaan? Vai onko musulmaanein murhamieltä liioiteltu?

   Varsinkin Ruotsin henkirikosluvut väittävät, että siellä on keksitty viisastenkivi, joka pitää valtavat neikerilaumat poissa toistensa kimpusta.

   Poista
  2. Neljä viidestä suomalaisesta henkirikoksesta seuraa edelleen vuosikymmeniä vanhaa kaavaa: keski-ikäiset, työttömät, kouluttamattomat alkoholistimiehet ryyppäävät porukalla. Sitten heille tulee jostain mitättömästä asiasta riita, joka päättyy jonkun läsnäolijan puukottamiseen. Tekijä otetaan kiinni tekopaikalta, hän myöntää tekonsa mutta ei oikein osaa antaa sille mitään varsinaista selitystä. Hän voi olla jopa lohduttoman murheellinen tapettuaan parhaan ja ainoan kaverinsa, tietämättä itsekään kunnolla miksi näin kävi.

   Kuten huomaamme, suomalaiset henkirikokset koskettavat pääsääntöisesti vain varsin pientä kansanosaa. Monessa muussa länsimaassa näin ei välttämättä ole. Yleensäkin melkoinen osa Suomen kaikista väkivaltarikoksista tapahtuu enemmän tai vähemmän päihdeongelmaisten yhteiskunnan marginaali-ihmisten kesken. Jos nämä alkoholistien ja narkomaanien keskinäiset välienselvittelyt jätetään huomiotta ja keskitytään tarkastelemaan sellaisia rikoksia, jotka saattavat iskeä ns. kunnon kansalaisiin näiden voimatta asiaan vaikuttaa, näyttävätkin Suomen väkivaltarikostilastot useaa länsimaata huomattavasti kauniimmilta.

   Poista
  3. Tuo Tiinan teksti käsittelee pääosin aivan muunlaisia rikostyyppejä kuin henkirikoksia, tässä yhteydessä henkirikoksiin tarttuminen maistuu vähän yritykseltä kääntää huomio toisaalle varsinaisesta aiheesta (etenkin kun lopussa nämä vielä niputetaan yhteen muiden väkivaltarikosten kanssa, ikäänkuin niitä koskevat tilastot olisivat sama asia).

   Etenkin väite, jonka mukaan 80% henkirikoksista olisi "keski-ikäisten, kouluttamattomien alkoholistimiesten porukkaryyppäämisten" seurausta pistää jo ihmettelemään, onko kyseessä kyvyttömyys tulkita tilastoja vai onko vähättelyn taustalla jotain tarkoitushakuista motiivia.

   Tartutaan täkyyn kuitenkin hetkeksi. Toki melko paljon tapahtuu sitä, että keski-ikäiset työelämän ulkopuolella olevat miehet ryyppäävät porukalla ja ryhtyvät puukkohippasille. Kuitenkin, perustuen vuosien 2003-2013 tilastodataan: Ensinnäkin vain noin 70% tapauksista oli sellaisia, että kaikki osapuolet olivat tapahtumahetkelllä humalassa. Toiseksi, näissä väkivaltaan johtaneissa porukkaryyppäämisissä kaikki osapuolet eivät suinkaan ole alkoholisteja (tästä saatavilla oleva tilasto"data" on näköjään lähinnä rikostutkijoiden hihasta ravistelemia arvioita, ei mitään diagnooseja). Kolmanneksi, vain noin 60%:ssa tapauksia kaikki tapahtuman osapuolet olivat miespuolisia. Neljänneksi, ryyppyriita mainitaan motiivina vain noin 30%:ssa kaikista tapauksista. Viidenneksi, suurimmalla osalla epäillyistä, noin kuudella kymmenestä, on väkivaltainen rikostausta. Kuudenneksi, ikäryhmässään ylivoimaisesti suurimman osan väkivaltarikoksia tekevät 18-29-vuotiaat miehet (mediaani-ikä 36 vuotta), uhrit kyllä sitten painottuvat sinne keski-ikään ja ylikin. Listaa voisi jatkaa edelleen (en edes vetänyt naisia tässä mukaan, en tekijöinä enkä uhreina). Melkein jokainen em. kohdista pystyisi jo yksinään kumoamaan väitteen, puhumattakaan niiden yhteisvaikutuksesta.

   Kuten sanottua, tällä ei joka tapauksessa ole jutun varsinaisen aiheen kannalta juuri mitään merkitystä. Seksuaali- ja muiden rikosten kasvu on se huomion pääkohde tässä.

   Valitettavasti rikostyypistä riippumatta, raakadata ei ole kansalaisten itsensä saatavilla (ihanteellisesti pitäisi olla niin, että raakadata olisi tapauskohtaisen tilastoinnin tasolla saatavissa, niin että kansalaiset voisivat lyödä datan relaatiotietokantaan, varmentaa tarjotut tulkinnat sekä tehdä omia tulkintojaan). Lisäksi kunnon tilastodataa aivan viime vuosilta ei olla meille juuri tarjoiltu, sanotaan vaan että tilanne on ihan bueno koska esimerkiksi ennen vuotta 2013 tehdyt tilastot näyttävät mitä näyttävät. Kuitenkin esimerkiksi IS kalifaatti perustettin 2014 ja pakolaisongelma on kehittynyt nykyisenlaiseksi vasta aivan viime vuosina.

   Poista
  4. Kiitoksia tarkennuksista ja oikaisuista. Kommenttini perustui lähinnä valtamedian uutisointiin, jossa tuo neljä viidestä -suhde mainitaan toistuvasti. Tarkoitukseni ei ollut vetää sillä keskustelua sivuraiteelle bloggauksen pääaiheesta, vaan se oli vastaus edelliseen kommenttiin.

   Kaikkein vähiten oli tarkoitus pyrkiä vähättelemään minkääntyyppistä rikollisuutta maassamme, vaan päinvastoin yritin tuoda esille ettei maamme ole sillä tavalla väkivaltainen jollaisena se halutaan esittää. Tai ehkäpä onkin, mistä minä tiedän. Joka tapauksessa nykyisenkaltainen maahanmuutto todistettavasti on omiaan lisäämään seksuaali- ja väkivaltarikollisuutta, jonka kohteeksi voi valikoitua kuka tahansa missä tahansa.

   Poista
 3. Mites tämä yksi n.... sankari joka naippasi tytärtään poppamiehen käskystä?
  Suomen oikeuslaitos varmaan katsoo tämän lieventäväksi. Täytyyhän meidän suvaita erilaista kulttuuria!

  VastaaPoista
 4. Kunhan Suomeenkin saadaan Ruotsista ja muualta Euroopasta tutut "EU-siirtolaisten" eli romaanihenkilöitten ympärivuotiset hökkelikylät, Suomesta tulee Tiina Rosenbergin kaipaama "mielenkiintoinen" maa. Kun matot asuvat oikeissa asunnoissa yhteiskunnan tuilla, heitä voi vielä jotenkuten kontrolloida, mutta luvattomat favelat tuntemattomine asukkaineen tekee Suomesta kolmannen maailman maan.

  VastaaPoista
 5. Tuossa Uuninpankkopoika Sakari Timosen jutussa on se hauska puoli että hän ei näe "piikkiä" joka pitäisi näkyä esittämässään graafissa vuosien 2015 ja 2016 välillä. "Peräti 521 %:n kasvun luulisi näkyvän hurjana piikkinä, mutta eipäs näy. Se ei ole mitään suvakkimädätystä, vaan matematiikkaa. Se on vain se vanha totuus, että kun yhteen lisätään yksi, niin kasvu on sata prosenttia." Hauskaa tässä on se että tuo ko. graafi päättyy vuoteen 2015.
  Muutoinkin tuo Timosen kirjoitus oli todellinen kaunisteluyritys. Se vain näkyy niin selkeästi läpi.

  VastaaPoista
 6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 9. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 10. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 11. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista