sunnuntai 30. lokakuuta 2016

Ketä varten valtamedian Trump-propagandaa tehdään?


Brexit-kansanäänestys sai Suomen mediassa aikaan valtavan esikampanjoinnin ja äänestyksen jälkeisen itkupotkuraivarin. On sinänsä hassua, että Suomen media kampanjoi Brexitiä vastaan kuin siinä uskossa, että he voisivat äänestystulokseen vaikuttaa. Sama tapahtuu nyt Yhdysvaltain presidentinvaalien kanssa: Suomen media käy vaalikampanjaa, ei raportoi vaaleista, kuten Yrjöperskeles blogipäivityksessään, jonka lukemista lämpimästi suosittelen, totesi.

Presidentinvaaleja Suomessa käyvät etulinjassa Helsingin Sanomat, Iltalehti ja Ilta-Sanomat. Varsinkin kaksi ensimmäistä ovat tuottaneet häkellyttävän puolueellista ja läpinäkyvää sisältöä Trumpiin liittyen. Juuri tänään IL väitti kaikkien meksikolaisten miesten olevan Trumpille bad hombres (pahoja tyyppejä) ja naisten Miss Kodinhoitoja.

Trump sanoi yhdessä puheessaan, että osa laittomista maahanmuuttajista on pahoja tyyppejä, jotka tekevät rikoksia. Se on totta. Miss Kodinhoidoksi taas hänen väitetään kutsuneen ylipainoista latinomissiä. Tarina perustuu vain naisen omaan kertomukseen, kukaan muu ei häneen kohdistuneita kommentteja kuullut. Tästä Iltalehti veti yleistyksen, että Trump suhtautuu kaikkiin latinomiehiin ja -naisiin niin. Luotettava, vastuullinen media.

Yrjöperskeles ihmetteli sitä, miten media täällä voi kuvitella, että heillä olisi vaaleihin vaikutusta, mutta häneltä jäi jotain olennaista huomaamatta: ei media yritä vaikuttaa vaaleihin vaan meihin. Brexitin suhteen media pyrki luomaan kuvan, että kaikki olisivat Brexitiä vastaan ja että EU-erosta olisi vain haittaa.

Ei sitä suunnattu briteille vaan propagandaksi meille. Meidän halutaan uskovan, että EU-ero olisi hullun hommaa. Aivan samoin meidän halutaan uskovan, että kaikki vihaavat Trumpia ja että jokainen normaali ihminen äänestäisi mukamas maltillista Hillarya. Ei media yritä vaikuttaa ulkomaalaisten vaan meidän mielipiteisiimme ja äänestyskäytökseemme.

Oikeistolaisuus, varsinkin oikeistopopulismi, on nouseva aate kautta länsimaailman, mutta sen mediamme haluaa meiltä pitää pimennossa. Meille halutaan antaa kuva, että kaikkialla muualla ihmiset ovat sosiaalidemokraattisia monikulturisteja.
Sillä vedotaan suomalaisten epävarmuuteen: Ettehän te halua olla ne hankalat, eurokriittiset juntit, jotka eivät halua kehitysmaamaahanmuuttoa ja loputonta unionin vallan kasvua, kun kaikki muut niin kiltisti tästä menosta tykkäävät?
 Suomen ajastaan jäänyt, mielipidehegemoniastaan kynsin ja hampain kiinni pitävä media vaan ei ole vielä sisäistänyt sitä, että elämme uutta aikaa. Internetin aikana aivopesun mahdollisuudet ovat hyvin rajalliset. Se tepsii enintään vanhuksiin, joilla edelleen on sokea luottamus suomalaiseen mediaan ja jotka eivät nettiä käytä. Kaikki muut kyllä pääsevät käsiksi muuhunkin tietoon kuin suomimedian poliittisen linssin läpi suodatettuun versioon. He voivat verrata Iltalehden uutisointia kansainvälisiin uutisiin ja yksinkertaisesti todeta suomimedian olevan epärehellinen.

Tästä päästäänkin toiseen päivänpolttavaan aiheeseen eli vastamediaan. Vastamedia on valtamedian epärehellisyyden laillinen lapsi. Kun valtamedia pettää kansan luottamuksen, kansa kääntää katseensa muualle. Tästä media ei voi syyttää kuin itseään. 

25 kommenttia:

 1. Aikoinaan peruskoulussa minulle sanottiin että kun muodostaa mielipiteen, ensin kannattaa kuunnella molempia osapuolia. Tämähän tietysti oli sanahelinää, ei sitä ollut tarkoitus ottaa todesta. Mutta silloin aikoinaan valtaapitävät yrittivät vaikuttaa puolueettomilta ja tasapuolisilta. Nykyään valtaapitävät avoimesti yrittävät vaientaa eri mieltä olevat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjeistusta on päivitetty sittemmin. Nykyään se kuuluu: Kääntele vaan sitä toistakin poskea

   Poista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jossain riipumatomassa mediatutkimus laitoksessa

   Saataisiko syynä olla se, ettei politiikasta riippumattomia mediatutkimuslaitoksia ole olemassa?

   Poista
 3. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Olen pyrkinyt jopa aktiivisesti välttelemään suomalaisen valtamedian edesottamuksia rapakon takaisista vaaleista, mutta se vähä mitä ei ole pystynyt väistämään riittää ennakkkovaikutelman vahvistamiseen: suomimedia tuntuu vain sokeasti toistelevan jenkkikollegoidensa (5-6 suurimman mediatalon) "uutisointia", kuin jonkinlainen käännöspapukaija.

  Sinänsä ainakin pintakatsomalla "hassua", koska vaalithan olisivat tarjonneet kuukausiksi todellisen aarreaitan sensaationnälkäisille lukijoille melko pienellä vaivannäöllä. Toimituksellisen ennakkosensuurin (varsin mahdollista) lisäksi tätä voisi yrittää selittää toimittajien ammattitaidottomuudella (valitettavan yleistä) ja/tai toimittajien omilla ideologisilla kannoilla (ollaan aktivisteja sen sijaan että raportoitaisiin asioista) ja/tai jonkinlaisella journalistisella vertaistukiterapialla/ryhmäpaineella. Tai sitten ihan vaan laiskuudella - kun jenkkien valtamedia suoltaa tajunnantäytettä ihan riittävällä volyymillä, miksipä mennä merta edemmäs kalaan. Siinähän saattaisi vielä joutua kaikenlaisiin faktantarkistuspuuhiin, joista journalistiikan opinnoissa joskus jotain puhuttiin (kuulosti aika vaivalloiselta).

  Itse saattaisin olla taipuvainen selittämään "kampanjointia" kahdella viimeksi mainitulla, eli journalistisella ryhmäterapialla (Trumpin haukkuminen luo SJW-toimittajissa mukavaa kollegiaalista me-henkeä) sekä laiskuudella/kiireellä. Tuskin mistään vaalikampanjan käynnistä sen isommin on kyse.

  Tosin Trumpin kampanja rinnastuu myös Brexit-kampanjaan ja voi tuoda kiusallisia Fixit-mielleyhtymiä, eli Trumpin mollaaminen saattaa toki olla myös ihan toimituksellinen linjaus: ei mitään nationalistista vallankumoushenkeä tänne Suomeen, kiitos.

  Media vaan saattaa ampua itseään tässä nilkkaan. Hillaryn viesti kun on tiivistettynä suurinpiirtein: "Alistu siihen, että mikään ei ikinä muutu." Tätä tukeakseen jenkkivaltamedia on jo pitkään tehnyt kaikkensa markkinoidakseen häntä "maltillisena" ja "järkevänä" ehdokkaana. Kuitenkin hänen korruptoituneisuuttaan alkaa olla jo täysin mahdoton peitellä, ja jopa valtamedia näyttäisi alkavan pikkuhiljaa heittää pyyhettä kehään. Trump käyttää tilannetta taitavasti hyväkseen markkinoidessaan itseään muutosehdokkaana. Tämä ilmeni ehkä vaikuttavimmin hänen muutaman päivän takaisessa puheessaan (suora aikakoodattu linkki https://youtu.be/nyVaxPhoPEw?t=4213), jossa hän toteaa "I'm tired of the excuses from our politicians. I'm tired of being told what can NOT be done." (suosittelen, tuo pätkä on oikeasti puheena aika vaikuttava).

  Mikäli Trump voittaa vaalit, kuten tällä hetkellä näyttäisi todennäköisemmin käyvän, niin valtamedia nolaa itsensä likimain täydellisesti, viimeistään siinä vaiheessa kun median sanomisista käydään jälkipyykkiä. Lisäksi Trump on väläytellyt mediakartellien purkamisen mahdollisuutta. Lopputulosta on mahdoton ennustaa - kyseessä on kuitenkin taho jonka kollektiivinen liikevaihto on muistaakseni samassa kokoluokassa Suomen bruttokansantuotteen kanssa.

  Vaaleilla lienee joka tapauksessa suuri merkitys sananvapauden kohtalon kannalta - melko nopeasti jenkkilässä ja sitten mahdollisesti viiveellä meilläkin päin.

  Muuten jos jotakuta nyt kiinnostaa "vaihtoehtoinen" näkemys Trumpin mediakohtelusta ja englanti sujuu, niin Stefan Molyneux on pitänyt ihan mukiinmenevää katsaussarjaa aiheesta:
  https://youtu.be/Gw8c2Cq-vpg (tammikuu)
  https://youtu.be/qwJZGlC5lXM (maaliskuu)
  https://youtu.be/E9XMioUUa3E (kesäkuu)
  https://youtu.be/Vsbr8QMPLWY (syyskuu)
  https://youtu.be/UIaeyFpXoZ0 (lokakuu)

  VastaaPoista
 10. Ai niin, olisin muuten jossain määrin eri mieltä noista aivopesun mahdollisuuksista internetin aikana: Suomessa on edelleen aika vahva kielimuuri, eli todellisuudessa vain aika harva osaa englantia riittävällä tasolla voidakseen lukea kansainvälistä materiaalia kovinkaan kriittisesti. Näin ollen, käytännössä moni on edelleen pitkälti suomen kielisen materiaalin varassa.

  Vaihtoehtoisten medioiden haasteena on myös niiden valtava kirjavuus. Medialukutaidon, kriittisen tulkinnan ja suodatuskyvyn vaatimukset ovat ihan eri tasolla ja vaihtelevat jo lähdekohtaisestikin. Ne ovat siis potentiaalisesti palkitsevampia mutta paljon haasteellisempia seurata. Kielimuuri lisää tätä haastetta, usein aika merkittävästikin.

  Lisäksi vaihtoehtoisia medioita sabotoidaan jopa ihan tarkoituksellisestikin, lukemattomilla eri tavoilla. Esimerkiksi ns. "shitposting" voi olla sekä tahatonta että tahallista ja sitä voi käyttää vaikkapa kokonaisen blogin turmelemiseen (tämä ihan vain huomiona johon kannattaa ehkä kiinnittää huomiota, jos ja kun blogista tulee suositumpi).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tarvitse kuin jutella sellaisten tuttujen kanssa, joiden pääasiallinen uutisnälkä tyydyttyy YLEn ja kansallisten lehtien tuotannosta kun huomaa, että aivopesu internetin aikanakin on helppoa. Kielimuuri on monella olemassa silloinkin kun kieltä osaa, moni ei mukavuudenhalussaan vaivaudu hakemaan tietoa vieraalla kielellä. Testaan joskus televisiota 'työkseen' katsovien ystävieni käsityksiä asioista, joihin itse olen internetistä löytänyt myös toisenlaisia näkökulmia, eikä tulos yllätä. Trump on inhokki, Hillary kokenut poliitikko. Soros on hyväntekijä. SVL:n potkija on murhaaja. Tasa-arvoinen avioliittolaki on nykyaikaa...Hyvin ehdottomia mielipiteitä. Media Suomessa (verrattuna Tanskaan) on niin yhdenmukainen ja samanmielinen näissä moraalikysymyksissä, että kuinka muuten voisi ollakaan. Kun siihen vielä lisää naapuri huomautuksen, kun yritän kertoa vaihtoehtoista käsitystä, "media tarkistaa lähteet, internet kertoo mitä sattuu". Luottamus viralliseen mediaan on kova.

   Poista
  2. Juuri näin, oma äitinikin, joka on jonkin asteen polyglotti, ei koskaan vaivaudu lukemaan muita kuin valtamedian uutisia ruotsiksi ja suomeksi. Henkistä laiskuutta ei kenenkään pidä aliarvioiman!

   Poista
 11. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 12. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 13. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 16. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 17. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 18. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 19. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 20. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 21. Hyvävelisysteemissä olet samaa mieltä kuin se joku joka päättää sinun urakehityksestäsi.
  Ts. nuoleskelet jotakuta.
  Nuoleskeluketjut ovat todellisuutta. Keitä siellä ketjun yläpäässä lienee?

  VastaaPoista