perjantai 16. syyskuuta 2016

Ylen faktantarkistaja nolaa itsensä


Ylen faktantarkistaja Johanna Vehkoo oli tutkivan journalisminsa työnä saanut aikaan varoituslistan "valemedioista". Naurussa oli pidättelemistä artikkelia lukiessa, koska Vehkoolla on selvästi tarkka silmä itsestäänselvyyksille: hän kaikella vakavuudella ilmoitti The Onionin olevan valemediaa. Syvällinen havainto maailman tunnetuimmasta satiirijulkaisusta, jonka pohjalta on tehty komediaelokuvakin.

Ilmiselvien satiirijulkaisujen ohella listaan oli ilman perusteita heitetty lähestulkoon jokainen maahanmuuttokriittinen julkaisu, joka verkkolehden muotoon on tehty. Vehkoo mainitsi mm. kunnollisten yhteystietojen ja vastaavan päätoimittajan nimen puuttumisen valemedian tuntomerkiksi. Listalla mainittu kansalainen.fi kuitenkin sisältää tiedot päätoimittajan nimestä Y-tunnukseen, eikä artikkeleistakaan mitään valittamista löydy. 

Lehden ja päätoimittajan maine siis yritetään loata väärien poliittisten mielipiteiden vuoksi, ja sinä maksat tämän rehtiin, fiksuun ja asialliseen suomalaisyrittäjään kohdistuvan sabotaasin verorahoillasi.

Myötähäpeällisen mustamaalauksen lopussa Vehkoo pyytää lukijoita kertomaan, mikä heistä on valemediaa, ja selvästi oman maineensa tuntien muistuttaa, että esim. Yleä tai Helsingin Sanomia ei saa mainita, koska ne noudattavat journalistin ohjetta. Journalistin ohje on kuitenkin pelkkä vitsi, samoin lastenpöydän itsesäätelyelin JSN. Valtamedia on luonut ne kulissiksi objektiivisuudelle, rehellisyydelle ja vastuulle.

Iltalehti kuuluu JSN:on, mutta miten se vaikutti heidän toimintaansa, kun heille tarjottiin valeuutista maahanmuuttajanaisen pahoinpitelystä? 

Koska juttu oli heille ideologisesti kutkuttava, siihen hypättiin mukaan pää edellä. Jutun ilman taustatarkistusta julkaissut Anna Egutkina panikoi ja poisti nimensä jutun alta heti alkuunsa, sitten laittoi sen tilalle vain nimen "IL-työryhmä". Valeen paljastumisenkaan jälkeen IL ei ottanut vastuuta vaan pyrki peittelemään sitä, että juuri heidän toimittajansa antoi valheelliselle väitteelle siivet.

Sen sijaan, että Vehkoo yrittäisi rehellisesti pohtia, miksi valtamedia kuihtuu ja vastamedia nousee, hän yrittää hakea mielenrauhaa siitä harhaluulosta, että clickbait-valejutut ovat vastamedian suosion takana, vaikka Suvi-Anne Siimeskin turvapaikanhakijoiden naapurina sanoi lukevansa MV-lehteä siksi, että valtamedia ei yksinkertaisesti vokkien ongelmista kerro. Vehkoo haluaa ajatella tavisten olevan idiootteja, jotka vain tykkäävät vihata asioita ilman syytä, ja siksi lukevat vastamediaa.
Vehkoo on välittävinään kansan tietotasosta tekeytymällä valistuksen sanansaattajaksi, joka suojelee hölmöä suomalaista ilmoittamalla hänelle jalosti, että The Onion ei ole luotettava uutissivusto. Niin vähää hän meidän ymmärrykseltämme odottaa. Vehkoon silmissä kansa on tyhmiä juntteja, jotka lukevat MV-lehteä, koska tykkäävät vihata asioita ilman syytä, ja jotka eivät osaa lukea otsikoita liikuttamatta suutaan, saati sitten erottaa, onko otsikko totta vai ei.
Faktantarkistajan juttu päätyikin olemaan viiltävä analyysi valemediasta. Ei vaan siitä valemediasta, mistä Vehkoo puhuu. Artikkeliin tiivistyy kauhu aidosti kirjavaa mediakenttää, vapaata tiedonvälitystä ja itsenäistä ajattelua kohtaan sekä suoranainen paniikki väärinajattelun leviämisestä. Vehkoo on ideologinen ja siksi huono journalisti. Toimittajan pitäisi käsitellä tietoa objektiivisesti, ei käyttää asemaansa oman ideologiansa ajamiseen ja toisinajattelijoiden törkeään mustamaalaukseen.

Vehkoo sanoo kansalle, että Yle ja HS ovat kritiikin yläpuolella, eri mieltä olevia ei pidä uskoa. Minä sanon, että älkää uskoko ketään sokkona. Älkää minuakaan. Tarkistakaa lähteet kaikkialta, arvioikaa juttujen faktat ja tasapuolisuus itse. Älkää nostako mitään tietolähdettä siihen asemaan, että sokeasti uskotte kaiken, mitä siellä sanotaan. En ala sanomaan, mitä teidän pitäisi lukea ja mitä ei. Etteköhän te osaa arvioida asioiden todenmukaisuuden ihan itse, huudeltiin lastenpöydästä mitä tahansa.

10 kommenttia:

 1. Hevosmiestentietotoimisto kertoo, että saksassa valtamediaa kutsutaan valemediaksi.

  VastaaPoista
 2. JOS olisi savolainen rasisti, niin suattaisin nakata että "elä vEHTOO kehtoo, ihmiset kahtoo", vuan kun olen rasisti muuten vaan, niin en sano !..... EI PERKELE... SANON KUITENKIN.

  Mukava lukea sun juttuja Tiina, sinulla on analyyttinen mieli, hyvä hoksa ja sujuva ulosanti. Ja kaikkein tärkeimpinä; suora selkä ja hyvä, lämmin sydän.


  VastaaPoista
 3. onhan sillä erikseen maininnat siis Satiiri-sivuista joiden alle the onion on listattu. mutta toki asia erikseen että tarviiko sitäkin jonkun tutkia ja julkaista tietoa että se on muuten satiiria.

  VastaaPoista
 4. Bisneksen on sääntö, joka voi löytyä laistakin, että kilpailijan tuotetta ei haukuta. Ei aiheetta eikä aiheesta. Nyt on Yle rikkonut tätä kultaista sääntöä. PS löysin blogisi kun älysin katsoa Naamakirjasta.

  VastaaPoista
 5. Kuulun itse tuohon "väärin ajattelijoiden" vähemmistöön. Objektiivisinta on epäillä kaikkia medioita ja myös omia ajatuksiaan, vain se joka pystyy antamaan kulloinkin parhaiten perustellun selityksen asioille voi ansaita hetkeksi kunnioitukseni, aina kannattaa jättää vapaaksi paikka vielä paremmalle selitykselle kuten tieteessäkin tulisi tehdä. Se joka ei perustele mitenkään asioita haluaa vain manibuloida mielipiteitä kuten valtaosa medioista nykyään EU:n ja kansainvälisten suuryritysten vallan voimasta tekee. Kiitos Tiinalle vielä toistaiseksi vapaasta sanasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoituksessasi herätti huomioni tuo "myös omia ajatuksiaan". On todella niin että itsekin voi olla väärässä. Monesti se on jopa todennäköistä ja osoittaa valtavaa rhkeutta ja kypsyyttä osata ja uskaltaa myöntää se.

   Poista
 6. YLE siis ilmoittaa olevansa mm. "faktantarkistaja" ja "valheenpaljastaja". Kas kun ei suoraan otsikoida "Pravda".

  VastaaPoista
 7. Yle, HS ja suurion osa ,Ellei kaikki supomalaiset toimittajat on näköjään nykyisin vanhan venäjän malliin "pravda" medioita pahimmasta päästä, kuvittelevat että ihmiset uskovat mitä törkeimpiä valheita ja pimittävät faktoja ; Ja jopa kaikkia epämiellyttäviä uutisointeja jos asia vähänkin koskettaa euroopan todellista tilannetta,ruotsin todellista mamu ongelmaa, suomen todellista mamu rikoksia tms, "pakolaisten" tekemää negatiivistä asiaa. nykyisillä toimittajilla ei näytä olevan alkeellisintakaan objektiivisuutta ja toimittajan ammattitaitoa missään mielessä. Ja tästä me kansa maksamme veroja aina vain lisää. Järjetöntä toimintaa ns"valta medialta"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsos kun meitä ohjaa tänään NLn aikaisen koulukunnan "toimittajat". Siis ne kjotka opiskelivat -60, -70 ja -80 - luvulla. Aikana jolloin meillä harrastettiin todellista aivopesua jo leikkikoulusta alkaen. Jopa itseni on myönnettävä, tosin häveten, että olin tuossa aivopesussa mukana. Tervehdyin vasta -90 - luvulla.

   Poista
 8. Oli vain mielenkiintoista lukea lukijoiden kommentteja. Luulisi tekijällä korvia edes hieman punoittavan?

  VastaaPoista