sunnuntai 18. syyskuuta 2016

Pommi-iskuja ja joukkopuukotus - Yhdysvalloissa raju viikonloppu

Palomiehet vievät loukkantuneita hoitoon Chelsean naapurusstossa New Yorkin Manhattanilla.
(kuva: The Telegraph)

Yhdysvalloissa on tapahtunut kolme epäiltyä terrori-iskua kahden päivän sisällä. Nyt monet pelkäävätkin, ovatko iskut alkusoittoa uudelle islamilaisen terrorismin aallolle, koska edellinen suuri ISIS-isku -San Bernardinon ammuskelu -  sattui viime vuoden puolella, ja kolme lyhyen ajan sisällä tapahtunutta iskua luovat ainakin vaikutelman koordinoinnista. ISIS on kehottanut länsimaisia seuraajiaan tekemään ns. yksinäisten susien iskuja, mitä kannattajat ovat totelleet mm. Ranskassa ja Saksassa.

Ensimmäinen isku tapahtui lauan New Jerseyssä, jossa asevoimilla oli juoksutapahtuma. Iskussa oli siis hieman kaikuja Bostonin maratonin iskusta, jonka tekivät pakolaistaustaiset islamistit. Putkipommi räjähti ilmeisesti roska-astiassa, Kukaan ei loukkaantunut iskussa.

Toinen isku tapahtui ennen yhdeksää lauantai-iltana paikallista aikaa, kun itsetehty pommi räjähti New Yorkin Manhattanilla ja haavoitti 29 ihmistä. Päivän kaksi eri iskupaikkaa eivät ole kovin kaukana toisistaan, joten molempien iskujen takana voi olla samakin tekijä tai tekijöiden ryhmä.

New Yorkissa räjähtänyt pommi oli tehty itse jonkinlaiseen metalliastiaan, kuten isoon työkalupakkiin, ja toinen pommi löytyi räjähtämättömänä lähialueelta. Pois kuljetettu räjähde oli rakennettu painekeittimestä ja kännykästä. Kukaan ei ole vielä ottanut vastuuta pommi-iskuista. NYPD:n mukaan on räjähdysten tahallisuus on selvää, mutta pormestari Bill de Blasio varoo viittaamasta terrorismiin.

Kolmas isku oli köykäisesti varustetun islamistin tyyppiteko eli joukkopuukotus. Vastaavanlaisia iskuja on nähty aiemmin Saksassa ja Britanniassa, ja näihin tekoihin tyypillisesti ryhtyvät omin päin radikalisoituneet islamistit, joilla ei ole kunnollisia yhteyksiä paremmin varustettuihin taistelijohin tai juuri teknistä osaamista. Puukottaja iski lauantaina st. Cloudin ostoskeskuksessa Minnesotassa ja haavoitti kahdeksaa. Yksikään uhreista ei saanut kuolettavia vammoja, mutta tekijä kuoli poliisin luoteihin. ISIS on ilmoittanut miehen olleen ISIS-taistelija, ja hyökkääjä oli kysynyt yhdeltä uhrilta, onko tämä muslimi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti