lauantai 20. elokuuta 2016

Tosielämän idioluutio

Kuva Idioluutio-elokuvasta. 
Yksi eilisillan elokuvista oli komedia Idioluutio (Idiocracy), johon usein viitataan myös vitsaillen yhteiskunnan kehityksestä puhuttaessa. Elokuvan juoni menee siis niin, että ihmiskunnan älykkyysosamäärä alkoi laskea tasaisesti, ja lopulta syntyi idioottien kansa, joka ei pystynyt huolehtimaan edes omista perustarpeistaan. Meidän aikanamme syväjäädytetty mies löydetään, ja tämä täysin keskinkertainen tapaus päätyy olemaan tulevaisuuden maailman älykkäin mies, joka yrittää pelastaa tyhmän kansan.

Evoluutio on ihmisen suhteen toiminut samoin, kuin kaikkien muidenkin lajien kanssa: yksilöt, joilla on hyödyllisiä ominaisuuksia, kuten älykkyyttä, hyviä ruumiillisia ominaisuuksia tai taitoja, selviävät ja tuottavat jälkeläisiä. Huonommin ympäristöönsä sopivat yksilöt eivät lisäänny yhtä tehokkaasti, koska he kuolevat pois. Näin positiiviset piirteet jalostuvat, huonot karsiutuvat pois. 

Vahvimman selviytyminen on ihmisen kohdalla jo lajimme aamunkoitosta saakka tarkoittanut oikeasti älykkäimmän selviytymistä. Ruoan ja suojan hankinta sekä esim. talvikausiin varautuminen ovat vaatineet älykkyyttä, kärsivällisyyttä, organisointikykyä sekä kykyä pidättyä välittömän tyydytyksen hakemisesta. Ne ovat varsinkin pohjoisten kansojen jalostuneet ominaisuudet.

Jokin kuitenkin muuttui: enää eivät älykkäimmät lisäänny eniten, itse asiassa he lisääntyvät liian vähän edes ylläpitääkseen populaationsa kokoa Euroopassa. Japanissa kärsitään vakavasta eläkepommin uhasta, Kiinassa noudatetaan yhden lapsen politiikkaa. Maailman fiksuimmat kansat: europidit ja itä-aasialaiset, taistelevat evoluutiota vastaan eivätkä suostu enää tunnustamaan, että me emme ole genetiikan ja evoluution ulottumattomissa.

Samaan aikaan ihmiset, jotka eivät edes saa tuotettua toimivaa yhteiskuntaa, lisääntyvät holtittomasti. Länsimaiset pahentavat ongelmaa ruoka-avulla. Halutaan auttaa suurisilmäistä kehitysmaan lasta ajattelematta, että lapsesta kasvaa vielä nuori nainen, joka täysi-ikäisyyteen mennessä ehtii putkauttaa neljä-viisi uutta, nälkäistä lasta.
Maailmankartta syntyvyyden mukaan. Kehittyneiden maiden väestönkasvu on jo negatiivista,
kehitysmaissa syntyvyys on räjähtänyt käsiin.
Maailmankartta keskimääräisen älykkyyden mukaan taas näkyy alla. Kun vertaa näitä kahta karttaa keskenään, alkaa idioluution todellisuus hahmottua. Ainoa kohtuullisen syntyvyyden omaava korkean älykkyden kansa ovat  mongolit.


Sama ongelma näkyy verratessa syntyvyyttä bruttokansantuotteeseen: ne kansat, joilla on vähiten kykyä huolehtia jälkikasvustaan ja tuottaa heille menestyvä yhteiskunta, lisääntyvät eniten.
Ja ne eivät ole vain köyhät kansat, jotka kasvavat merkittävästi. Kyseessä ovat myös arvoiltaan kehittymättömät yhteiskunnat, joissa ihmisoikeudet ovat pitkälti tuntematon käsite ja raakuudet sekä naisten sorto arkipäivää, kuten näkyy globaalia rauhan indeksiä ja raiskauksien yleisyyttä kuvaavissa kartoissa alla.

Kaikki, mikä on kivaa yksilöstä, ei välttämättä ole yhteisölle tai ihmiskunnalle hyväksi. Ehkäisytuotteet, naisten korkeakoulutus ja taloudellinen itsenäisyys toivat naisille mukavuutta ja vaihtoehtoja, mutta tuottivat demografisen talven, länsimaisten kansojen vääjäämättömän kutistumisen.

Ilmiöstä näkee myös sen, että se, mitä ihminen haluaa, ei aina ole se, mitä hän tarvitsee. Avioerojen määrä on kasvanut, avioliittojen määrä vähentynyt ja naiset ovat onnettomampia kuin he olivat 1950-luvulla* 


Ongelma ei ole pelkästään avioerojen yleistyminen vaan myös naimisiinmenoiän nousu. Naisiin iskostetaan lehdissä ja tv:ssä unelma "supernaiseudesta", jossa hankitaan korkeakoulututkinto, menestyksekäs ura ja siinä sivussa pyöräytetään kauniit lapset ja täydellinen koti. Tavoite on mahdoton, koska samaa sekuntia ei voi käyttää töihin ja lapsiin, joten se vain stressaa naisia. Lapsentekoiän nousu laskee luonnollisesti mahdollisten hankittavien lasten määrää ja lisää lasten syntymävikoja.

Kuva Tilastokeskuksen sivuilta.

Euroopassa väestönkasvu muodostuu pitkälti maahanmuutosta. Alla olevassa tilastossa näkyy joidenkin EU-maiden väestönkasvun (population growth) aiheuttajat. Kasvu ei tule eurooppalaista ÄO-keskiarvoa edustavista vauvoista (natural change), vaan 20-35 pistettä heikomman keskiarvon omaavista maahanmuuttajista (net migration). Saksan oma väestö olisi kutistunut, mutta maahanmuuttajat toivat väestönkasvua, samoin kuin EU:ssa ylipäänsä.Ihmiset ovat monin tavoin poikkeuksellinen laji, mutta me emme ole perimämme yläpuolella. Geenit määräävät leijonanosan ihmisen lopullisesta älykkyydestä, ja vain pieni osa muodostuu ympäristön vaikutteista, kuten kotona tarjotuista virikkeistä. Geenejään ei pääse karkuun, ja se on hyväksyttävä. 

Vuoteen 2050 mennessä maapallon väestön arvioidaan nousevan lähelle 10 miljardia. Se tarkoittaa n. 2,5 miljardia uutta ihmistä maapallolla, ja he eivät tule olemaan eurooppalaisia ja itä-aasialaisia vaan pääosin Afrikan ja Lähi-Idän kansaa. Parhaat älylliset keskiarvot omaavien kansojen osuus maapallon väestöstä siis supistuu kehitysmaiden väestöräjähdyksen jatkuessa, mikä taas heikentää ihmiskunnan geenipoolia kokonaisuudessaan. Olemme saaneet aikaan täysin luonnon lakien vastaisen tilanteen, joissa selviytymiskykyisimmät lisääntyvät kaikista vähiten,

Tutkimuksissa on havaittu älykkyyden noudattavan samoja periytymissääntöjä kuin useimmat määrälliset ominaisuudet: kahden eritasoisen yksilön lisääntyessä jälkeläisen perimä edustaa vanhempien keskiarvoa. Valkoisten lasten keskiarvoksi havaittiin 106, mustien 89, ja kaksirotuisten tulos päätyi niiden välille pisteisiin 99.

Älykkyys on siis elävä ominaisuus: se ei ole vakio kaikkien kansojen kesken, eikä se ole itsestään säilyvä. Sen säilyttäminen vaatii sitä, että hyvien geenien kantajat lisääntyvät paljon ja muiden hyvien geenien kantajien kanssa. Älykkyyden säilyttäminen taas on välttämättömyys sivistyneen, järjestäytyneen yhteiskunnan ylläpitämiseen ja kehityksen takaamiseen. Edes muutamat huippuyksilöt eivät voi pelastaa kansaansa, jos ympäröivä enemmistö on sen verran tyhmää, ettei se voi poikkeusyksilöille tarjota puitteita kehitykseen ja potentiaalinsa täyttämiseen.

Tiedän, kuinka rajulta ja julmalta se kuulostaa, mutta idioluutio on tilastollinen totuus. Huonon keskimääräisen ÄO:n omaavat lisääntyvät, hyvän eivät. Kuten kaikki geenipoolin laaja-alainen muutos, on tämäkin tietysti hidas muutos, jonka vaikutukset eivät huomenna näy, mutta kestävän kehityksen nimissä se on otettava huomioon, jos haluamme säilyttää yhteiskuntamme elinkelpoisena myös jälkipolville.

*Tutkimustyö: The Paradox of Declining Female Happiness

11 kommenttia:

 1. Tämä on ihmiskunnan keskeisin ongelma. Aina jaksetaan kyllä ongelmanratkaisijoiden parissa jauhaa taloudesta ja rahasta, mutta globaalin älykkyyden ja esteettisyyden perikato ei saa ansaitsemaansa huomiota, vaikka viimekädessä ei talouskaan enää toimi jos kaiken perusta eli väestö ja sen yhteiskunta aavikoidaan. Sinänsä älykäs ja esteettinen, mutta demoralisoitu länsimainen enimmäkseen talouden kautta asioita ajatteleva potee "geneettistä tunnearvottomuutta" ja hänelle kyllä merkitsee laatu kun kyse on tavarasta tai palvelusta, mutta määrä silloin kun kyse on kuluttaja-kansalaisesta. Kuluttaja-kansalaisien laadulla ei sitten niin väliä. Mitäpä siitä kuinka paljon keppostelevat tai mikä on kulttuuri ja ihonväri tai mikä keskimääräinen ÄO, kuhan keppostelijan avulla voidaan tavalla tai toisella lypsää lisää rahaa. Oman väestön korvaaminen toisella tuntuu olevan ok, jos BKT:n odotetaan kasvavan uusien kuluttajien eli velkarahan käyttäjien saapuessa. Älykäs eurooppalainen valitettavasti voi kavaltaa kansansa, jos hän siitä diilistä itse hyötyy. Liian moni valkoinen lankeaa voittojen tavoittelussa syrjimään omaa veriveljeä, jos tarjolla on halpatyövoima. Ja vasemmistokin tuntuu hylänneen internationalismin ja solidaarisuuden huumassa työläisen asian. Muutama juudaksen hopeakolikko näyttää olevan omaa kansaa tärkeämpää. Talous ei enää näytä palvelevan ihmistä, vaan ihminen taloutta.

  Mielenkiintoinen kysymyksensä on se, että voiko älykkyys sitten itsessään olla hyvä? Mielestäni älykkyys ilman perimätietona saatua viisautta ja luontaista lähimmäisen rakkautta on kaiken pahan alku ja juuri. Sanoisin, että uskonto ja erityisesti kristinusko siihen sisällytettyine viisauksineen ja rakkaudellisin hyveineen on se, mikä turvaisi pelkän älyllisyyden tuomilta haitoilta. Jännä juttu, että länsimaat ovat muuttuneet ateistisiksi ja siinä samassa lapsien hankinta on vähentynyt ja raha on ottanut ylivallan. Älykkäitä ehkä olemme, mutta moraali on niin ja näin. Älykkyys on enemmänkin vain väline. Se tuottaa niin hyvää kuin huonoa ja älyn rakentava käyttö edellyttää viisautta ja rakkautta. Sanoisin, ettei valkoisen väestön tuhoajat tyhmiä suinkaan ole ja arvatenkin he itsekin ovat globaalisti katsoen vaaleampaa leiriä. On mittava taidonnäyte saada kansat suostuteltua ja manipuloitua omaan itsetuhoonsa. Sellaisen katastrofin junailu ei tyhmältä onnistuisi. Näitä älykkäitä ei ole viisaudella ja rakkaudella siunattu. Tai ehkä on, muttei meitä kohtaan.

  Ihmiskunta joutuu ojasta allikkoon nykymenolla.

  VastaaPoista
 2. Parasta olisi, jos ihmispopulaatio saataisiin vähenemään, kaikkineen. Globaali synnytyskielto 20 vuodeksi, sen jälkeen sallittaisi miljoona valkoihoista vauvaa vuodessa, tuloksena selviytymiskykyinen sadan miljoonan sakki . . .

  Toisaalta, onko ihmislajin kohtalolla mitään väliä? Olemme luontoäidin erehdys, jonka hän korjaa, ennemmin tai myöhemmin. Tuonenjoutsenen kuvaama kauhukehitys lienee juuri tällainen korjausliike, joka on ohi muutamassa vuosisadassa.

  VastaaPoista
 3. Älykkäät ovat ihmiskunnan tyhmimpiä: eivät lisäänny ylläpitääkseen edes määräänsä. Ihmiset, jotka eivät edes saa tuotettua toimivaa yhteiskuntaa, lisääntyvät holtittomasti.
  Kartoista näkee, että syy ihmiskunnan tuhon partaalle ajamiseen on ISLAM.

  VastaaPoista
 4. Mainitun Idioluutio-elokuvan ratkaiseva ja samalla hirvittävä oivallus on, etteivät älykkäimmät lisäänny. Sattumalta törmäsin juuri kirjoitukseen, joka nostaa esille pidättäytymisen synnyttämästä, jotta "ilmasto pelastuisi". Ajatus jo sinällään on järjetön, koska lopputuloksena olisi edes jotenkin säällisesti käyttäytyvien määrän romahtaminen.

  http://www.npr.org/2016/08/18/479349760/should-we-be-having-kids-in-the-age-of-climate-change

  Tarkka syntyvyydensäännöstely olisikin sitten eri asia kohdistettuna sinne, missä lisääntyminen muutenkin on holtittominta verrattuna ympäristönsä kantokykyyn eli luonnonolosuhteisiin.

  Blogistin mainitsema elokuva on tullut jonkin kerran aikaisemminkin, mutta ilmeisesti se tulisi aika ajoin uusia vastaisuudessakin. Noin vuosi sitten sen nähdessäni eräältä mainoskanavalta koin merkillisen elämyksen havahtuessani mainoskatkojen mölinöitä katsoessani huomaamaan, kuinka samankaltaiselta meno elokuvassa ja tv-todellisuudessa vaikuttikaan.

  Viime syksynä veisattiin eduskunnassamme tragikoomista ja tekopyhää värssyä yhteisestä vastuuntunnosta edustaja Nasima Razmyarin johdolla. Tuolloin heräsi mieleeni kysymys, mitä vastuuntuntoa muukalaisia kohtaan on heidän liikaväestönsä kritiikitön imurointi tänne puuttumatta hallitsemattomaan väestönkasvuun. Siinä taas palataan Idioluution teemaan eli populaation älykkyyden väistämättömään laskuun.

  http://euvostotaivas.blogspot.fi/2015/10/kilpakyynelehdintaa.html

  VastaaPoista
 5. Hyvää tekstiä ja totta joka sana. Onneksi tähän ongelmaan pystyy jokainen henkilökohtaisesti vaikuttamaan. Eli kaikki itseään älykkäänä pitävät ihmiset, kipikapi lisääntymään on helppoa ja hauskaa puuhaa. Yksi isälle, yksi äidille ja yksi maailmalle siitä se lähtee, unohtakaa tekosyyt ihmisen osa Tässä maailmassa on viedä sukulinjaansa ja historiaansa eteenpäin, kaikki muu on väliaikaista ja turhaa.

  VastaaPoista
 6. En tarkkaan tiedä, mutta eikös Kiinassa ole niin,että useamman lapsen hankkiminen on niin kallista, että vain hyvätuloiset voivat perustaa monilapsisen perheen. Onko asia mietitty niin, että hyvätuloiset ovat keskimääräistä älykkäämpiä, joten näin saadaan kiinalaiste keskimääräistä älykkyyttä nostettua. Vai onko älykyyden kasvattaminen tullut sivutuotteena ??

  VastaaPoista
 7. Kehitysmaalaisten älyvapaata lisääntymistahtia myös länsimaihin muuttaneina tehostaa lapsiperheiden tukipolitiikka. Myönnettävien kaupungin asuntojen koko määräytyy lapsiluvun mukaan jne. Lapsilla tienaa.
  Mediassa hoetaan dogmina, kuinka matut korjaavat ikärakenteemme ja hoitavat vanhuksemme. Hollannissa tehdyn tutkimuksen mukaan yhtä työssäkäyvää matua kohden on 16 sosiaalituilla eläjää. Sosiaalisia ongelmia ei näillä siis voi korjata. Ikärakennettakaan ei, koska vanhenevat nekin ja siirtyvät sitten sosiaalihuollon asiakkaista vanhuspuolen asiakkaiksi. Tampereella suljettiin vanhusten sairaala ja siitä tehtiin vokki. Näin matut hoitavat meidän ikääntyneemme käytännössä.
  Ainut keino ratkaista ikääntymisongelma on, että kaikki ei-suomalaiset sosiaalituilla eläjät passitetaan takaisin kotimaihinsa ja siitä säästyneet rahat käytetään, ainakin osittain vanhustyöhön. Hoitajavajetta voidaan paikata palkkaamalla ulkomailta henkilökuntaa. Venäjällä esim.on varsin hyvä sairaanhoitajakoulutus.

  VastaaPoista
 8. Olen aina ollut sitä mieltä, että ÄO:lla ei ole pelkästään geneettinen pohja. Osansa tekevät myös kasvatus, koulutus ja esimerkki. Mutta kun vastaan tulee näinkin suuria eroja kuin Suomen ja Tansanian välillä (noin 30 pinnaa) en epäile lainkaan evoluution vaikutusta. Kehityssuuntana todellakin vaikuttaa olevan matalampi ÄO. Hohhoijaa.

  Minä olen osaltani parhaani tehnyt hyvien geenien suojelemiseksi; koen olevani syytön siihen, että yksi ex-tyttöystävä teki abortin minulta mitään kysymättä. Kai hänellä oli omat, painavat syynsä siihen. Mutta vannon että olen pannut parastani asian eteen (sic!).

  VastaaPoista
 9. Itse asiassa, tämähän on vain aivan luonnollinen evoluution mukainen kehitys. Vaikuttaako tyhmältä?
  No, alhaisen IQ:n omaava väestö, siis ne jotka eivät kykene itsenäiseen ajatteluun, eivät pysty huolehtimaan itsestään tai organisoitumaan, lisääntyvät hurjaa vauhtia. Ja aivan evoluution mukaan.
  Sillä tätä kehitystä johtaa ja ohjaa joukko älykkäitä ihmisiä joiden etu on että maailmassa on valtavasti alhaisen IQ:n omaavia ihmisiä joista on helppo tehdä robotteja omien päämäärien saavuttamiseksi. Ja juuri tätä on islam. Eiväthän islamin johtajat ole tyhmiä. Ei tuollaista "vähä-älyisten" joukkoa pysty tyhmä hallitesmaan.
  Ihminen on evouutioteorian mukaan saavuttanut sen että sen ei tarvitse olla huolissaan perustarpeistaan: Ruokaa ja asunto, vaatteet ym. on ja niitä riittää. (Ei ruyoka lopu vaikka toisin väitetään) Ja kun nämö tarpeet on tyydytetty ei järkeä enään tarvita selviytymiseen.

  VastaaPoista
 10. Tämä blogi ja Tiina Wiik todistavat ainakin sen, että sukurutsan tuloksenä syntyy pelkästään älyllistä kuonaa.

  VastaaPoista
 11. Jostain törmäsin väitteeseen, että jodin lisääminen suolaan voisi lisätä älykkyyttä, koska jodin puute raskauden aikana aiheuttaa komplikaatioita lapsen älyllisessä kehityksessä. http://www.devilsdictionaries.com/blog/the-iq-of-nations-and-how-to-make-the-world-smarter.
  Älykkyystestissä pärjäämiseen vaikuttaa eniten se, kuinka hyvin on saanut ravintoa kasvaessaan ja koulutuksen taso. Geeneillä on vain vähäinen vaikutus. Elintason noustessa, alkaa hyvinvoivan kansanosan älykkyys nousta myös. Tässä kiinnostava artikkeli:
  http://www.bbc.com/news/magazine-31556802
  Eli juuri päinvastoin mitä artikkelissa virheellisesti väitetään. Ja jos Afrikassa väestö tulee lisääntymään eniten, se ei heikennä geenipoolia, koska muistaakseni Afrikassa on rikkaampi geenivaihtelu kuin muualla maailmassa (vain pieni kansa lähti Afrikasta kansoittamaan muuta maailmaa). Kaikki varmaan tuntevat myös esim. antiikin Egyptin korkeakulttuurin, jossa harrastettiin kehittynyttä matematiikkaa - vaikka meno on voinut ajoittain olla barbaarimaista.
  Lisääntymiseen saattaa vaikuttaa jotain naisten asema yhteiskunnassa. Kehittyneemmissä yhteiskunnissa naiset ovat vapaita kehittämään uraansa ja päättämään raskauden keskeyttämisestä tai jatkamisesta. Myös kehittyneissä maissa jotkut uskonnolliset ryhmät lisääntyvät yhä kuin "vanhaan aikaan".
  Oma käsitykseni on myös, että Afrikan maat ovat vielä sen verran sekasortoisessa tilassa Euroopan siirtomaaherruuden jälkeen ja nykyisten häikäilemättömästi etuja hakevien korporaatioiden korruptoimia, että siellä kouluttamattoman kannattaa hankkia mahdollisimman paljon lapsia, jotta jotkut jälkikasvusta selviävät ja toivottavasti elättävät vanhempansa "eläketurvana". Voi vain toivoa, että epävakaissa maissa onnistutaan saamaan koulutus, demokratia ja turvallisuus kuntoon.

  VastaaPoista