torstai 25. elokuuta 2016

Ajoittain hävettää olla nainen

"Jos reitesi koskettavat, olet askeleen lähempänä merenneitoa, joten
kuka on oikeasti voittaja," kyselevät aikuiset naiset somessa.
Mm. Iltalehti ja Helsingin Sanomat kirjoittavat intoa puhkuen uudesta "sometrendistä", merenneitoreisistä. Eräs ulkonäköpakkomielteen muoto nimittäin on nk. reisivako, eli tavoite siitä, etteivät reidet kosketa lainkaan toisiinsa naisen seistessä. Tähän villitykseen on sitten vastattu lapsellisilla kuvilla "merenneitoreisistä", eli ihan normaalin naisen reisistä, jotka koskevat toisiinsa ja tietyllä tapaa katsoen muistuttavat muodoltaan merenneidon pyrstöä.

Hesarin pissis hehkuttaa, kuinka ihkua on, että meemejä kuvitetaan Disneyn merenneito Arielilla, joka toimittajan mielestä ei muuten ole alkuunkaan voimauttava, koska hän on hoikka ja vähäpukeinen (onko joku sitten nähnyt paljonkin ylipainoisia, säkkeihin puettuja kaloja?). Näin taas Iltalehden  Malla Murtomäki kommentoi väitettyä trendiä:

"Merenneitoreidet ovat kekseliäs tapa kritisoida älyttömiä laihdutusilmiöitä ja vahvistaa naisen vartaloon liittyvää positiivisuuden sanomaa. Miten on, löytyykö sinulta pyrstö?"

Murtomäki ei tietenkään ole uusi tässä pseudofeminismissä. Kirjoitin Facebook-seinälläni hänen hurskastelustaan tapauksessa, jossa malli oli ottanut pilkantekomielessä kuvan ylipainoisesta naisesta kuntosalin pukuhuoneessa ja jakoi sen Snapchatissä. Murtomäki ei huomioinut sitä lainkaan, että kuvassa näkyvä nainen olisi säästynyt julkiselta nöyryytykseltä elleivät Murtomäen kaltaiset toimittajat olisivat niin kovasti hinkuneet päästä kirjoittamaan mehevää juttua asiasta.

Snapchat-viesti olisi jäänyt vain hyvin pienen piirin tietoisuuteen, mutta Murtomäen ja muiden toimittajien juttujen vuoksi kaikki tietävät hakea alkuperäistä kuvaa Googlesta. Hänen toimintansa oli siis uhrin kannalta aivan yhtä inhottavaa ja vahingollista kuin kuvan ottajankin, koska hän saattoi uhrin häpeän viiden miljoonan suomalaisen silmiin.

Murtomäki on myös feminismin, voimaantumisen ja sisterhoodin kannalla päivästä ja mielialasta riippuen. Hän on kirjoittanut juttuja, joissa häpeämättä pilkataan julkkisnaisten pieleen menneitä kauneusleikkauksia tai arvostellaan muiden naisten meikkaustapoja ja kuitenkin päivitteli, että on se kamalaa, miten julmia naiset ovat toisiaan kohtaan, kun hän kirjoitti pukuhuonekuvan ottaneesta mallista.
"Pitäkää reisivakonne, minulla on merenneitoreidet," sanoo kuva, mutta todellinen timantti on naisen kommentti:
"Rakastan tätä!!! Reiteni ovat aina olleet pahin ongelmani. Olen todella päärynävartaloinen, mutta se vain tarkoittaa, että olen askeleen lähempänä merenneitona olemista!"
Täytyy sanoa, että onnekas on hän, jonka pahin ongelma on reisivaon puute.

Mutta palataanpa niihin merenneitoreisiin. Kyseessä on yksi niistä ilmiöistä, jotka saavat minut häpeämään sukupuoltani. Perusteluni ovat nämä:

1. Kyseessä ei ole mikään vallankumouksellinen vapautuminen ulkonäköpaineista, vain hieman erilainen pakkomielteisyyden muoto. On täysin epäolennaista twiittailetko reisistäsi siksi, että haluat reisivaon, vai siksi, että ylpeilet paksuilla reisilläsi. Olet joka tapauksessa itsekeskeinen, ulkonäköpakkomielteen riivaama omista reisistäsi twiittailija. Miksi kenelläkään muulla kiinnostaisi kuulla yhtään mitään reisiesi tilasta?

2. Merenneitoreidet ja muu kehopositiivisuus on lapsellista ja infantilisoivaa. Ymmärtäisin ehkä hieman paremmin, jos alla näkyvän kuvan kaltaisia jakaisivat 9-vuotiaat, mutta nämä ovat aikuisia naisia, jotka kaikella vakavuudella lässyttävät merenneidolta näyttämiseltä somessa. Mitä voimaannuttavaa on siinä, että on niin epäkypsä ja lapsellinen ihminen, että omissa nahoissa selviämiseen vaaditaan Disney-prinsessoihin perustuvaa kannustuspuhetta ja muiden naisten naurettavia kuvia merenneitotrikoissa?

Tämä ei tietenkään ole ainoa osoitus infantilisoivasta feminismistä: myös aiemmin Nyt-liitteen käsittelemä Rosa Meriläisen ja Saara Särmän rohkaisukirja aikuisille naisille elämästä selviämiseen menee aivan samaan kategoriaan. Jos jokin sanavalinta pitäisi keksiä naiselle, joka tarvitsee merenneitomeemejä ja kannustavia elämänoppaita, voimaantunut ei todellakaan ole se.

Jos nämä toimittajat todella haluaisivat osoittaa jonkinasteista kypsyyttä ja voimaantumista, ensi töikseen he voisivat lopettaa pakkomielteisen kirjoittelun reisistä, meikkauksesta ja muusta epäolennaisesta. Miehet vaikuttavat selviävän elämästä aivan hyvin ilman moisia typeryyksiä. Miksi naiset tarvitsevat tällaista?

5 kommenttia:

 1. Pakkomielteisen teinitytön isäpuolena raivostuttaa kaikki naisten ulkonäkötrendit. On aivan turhaa puuhaa yrittää sanoa teinille, että ihmisillä on erilaisia kauneuskäsityksiä. Kaikki eivät pidä langanlaihoista kalpeista luurangoista. Terveys, fyysinen ja henkinen, on sivuseikka jos esikuva toitottaa netissä laihuuden ja vegaaniuden ihanuutta. Vaikka ulkonäköihanne on nyt saavutettu ei voimaantumista ole havaittavissa. Ainoastaan ahdistusta, aivotoiminnan selkeää hidastumista sekä selkeitä merkkejä fyysisen terveyden romahtamisesta. Some-trendit ovat vaarallisia. Tosin toivoisin tytön haksahtavan mieluummin merenneitoreisiin. Itse en voi ymmärtää pakkomielteistä oman kehon kyttäämistä. Trendien keksijät ja hehkuttajat voisivat tulla joskus katsomaan vähemmän voimaantuneita nuoria psykiatrian poliklinikalle.

  VastaaPoista
 2. Se on myös käsittämätöntä nykyään, että hoikkia saa arvostella miten vaan. Haukutaan sairaalloisen laihaksi yms. Toki on ihmisiä, jotka ovat vieneet laihduttamisen liian pitkälle, mutta moni laiha ihminen on luustonsa kokoon nähden normaalipainoinen. Ei kaikilla ole paksuja ja isoja luita.

  Joillakin normaalipainoisilla naisilla on luonnostaan reisivako eivätkä he saa merenneitoreisiä muuten kuin syömällä itsensä reilusti ylipainoiseksi.

  VastaaPoista
 3. Minun jotenkin käy sääliksi se epätoivo, jolla heikkoitsetuntoiset hmiset yrittävät todistella muille olevansa sinut itsensä kanssa...haluankin kaikkia niitä ongelmia ja vaivoja, joita ylipaino tuo mukanaan. En haluakaan olla nopea ja ketterä, vaan hidas ja kömpelö. Tärkeää on minulle se, että tuki-ja liikuntaelimet hajoavat ennen eläkkeellepääsyä...

  VastaaPoista
 4. Nykynaisilla on kyllä aivan säälittävän paska itsetunto. Onko naiset olleet tällaisia koko historian vai onko moderni ilmiö?

  VastaaPoista
 5. Eiköhän Tiina tässä käsitellyt (ulkonäkö kysymystä hyväksi käyttäen) lähinnä tietynlaisten naisten itsetunto ongelmia

  VastaaPoista