maanantai 4. heinäkuuta 2016

Vastaus mielipidettäni MV:n maksullisuudesta kysyneille

Nettisivuston käyttö on toisten tarjoaman palvelun hyödyntämistä siinä missä vaikkapa siivouspalvelun ostokin.

Olen lähiaikoina saanut kavereilta ja lukijoilta aika paljon viestejä liittyen MV-lehden muuttumiseen maksulliseksi, ja kun nyt tänä iltanakin pari ihmistä asian otti esille, päätin tässä selittää kerralla kaikille, mitä asiasta ajattelen.

Minusta koko juttu on täysin yksinkertainen. Siinä ei ole mitään ihmeellistä, että nettilehti myy premiumeja eli maksullista erityissisältöä. Kaikki valtamedian sivut toimivat niin, samoin useat vaihtoehtomedian saitit, kuten Rebel Media. Nettisivun ylläpitäminen ei ole ilmaista. Jo domain maksaa, ja suuren sisältömäärän tuottaminen ja somepalvelujen valvonta näkyvyyden takaamiseksi vie paljon aikaa.

Näin sellaisiakin kommentteja asiaan liittyen, joissa sanottiin, että totuuden pitäisi olla ilmaista. No pitäisi ja pitäisi. Jos haluaa saada itseään kiinnostavat jutut valmiina pakettina keräämättä tietoja itse, pitää silloin käyttää jonkun palveluja. Siinä hyödytään toisen työstä, josta tekijä ansaitsee korvauksen. On kohtuutonta vaatia, että joku tekisi kokopäivätyötä, josta ei saa palkkaa vaan joka tuottaa tappiota tekijälleen. Jollain niiden sivustojen ylläpitäjienkin on elettävä.

Joten asia jää vapaiden markkinoiden päätettäväksi. Me teemme kaikkien tuotteiden kohdalla ostopäätöksen: otatko mieluummin tuotteen vai pidätkö rahat? Jos nettisivuston käyttäjät kokevat, että he mieluummin luopuvat vaikkapa kymmenestä eurosta kuussa kuin sivuston käyttämisestä, kannattaa silloin tietenkin maksaa.

Esim. Youtuben puolella minä seuraan säännöllisesti Stefan Molyneux'n ja Sargon of Akkadin kanavia, joten lahjoitan heille rahaa joukkorahoituksen kautta. Minä käytän säännöllisesti palvelua, jonka he tuottavat, joten on vain oikein, että maksan siitä. Minä mieluummin luovun parista kympistä kuussa kuin näiden kanavien katsomisesta. 

Noudatan samaa logiikkaa oman blogini ja vlogini kanssa. Minähän nyt kesän ajan kokeilen, pystynkö ansaitsemaan niiden mainostuloilla tarpeeksi tulevan lukuvuoden opiskelukulujen kattamiseen. Jos ihmiset ovat kiinnostuneita ja haluavat tuotannon jatkuvan, he kyllä jaksavat laittaa mainokseneston pois. Jos taas eivät laita, on se osoitus siitä, että tuote ei vain ole tarpeeksi hyvä selviämään vapailla markkinoilla, koska jos mainokseneston poisto on liian suuri vaiva vastineeksi palvelusta, ei käyttäjä palvelua kovin arvokkaaksi koe.  Niin markkinat toimivat ja se on aivan oikein ja reilua.

Riippumatta siitä, mitä kukanenkin ajattelee MV:n sisällöstä tai tyylistä. olisi sääli, jos Suomen ainoa vakiintunut, maahanmuuttoa käsittelevä vaihtoehtomedia kuihtuisi ja suvaitsevaisto pääsisi siitä riemuitsemaan. Huumoset ja muut sananvapauden vastustajat voittavat, jos MV joutuu lopettamaan. Ainakaan alustavien tietojen pohjalta MV:n premium ei mikään kohtuuttoman hintainen tule olemaan, ilmeisesti kympin kuussa. Se vastaa pareja väliin jätettyjä kahveja tai muutamaa sanomalehden irtonumeroa.

 Eli asiassa ei ole mitään monimutkaista tai kohauttavaa. Premiumeja myydään kaikkialla, kaikkien on jollain tienattava elantonsa, ja palvelun kohtalon päättävät vapaat markkinat. MV:llä on paljon lukijoita, joten mikäli lukijat noudattavat moraalista velvollisuuttaan maksaa hyödyntämästään palvelusta, selviää lehtikin.

3 kommenttia:

 1. Miten se mainostajien systeemi oikein kulkeekaan? Pitääkö noita vielä klikkailla jotta pennit heruisivat? Jouduin jo ottamaan käyttöön toisen selaimen, se mun varsinainen on niin moninkertaisesti suojattu, että siinä menisi ikuisuus säätäessä jos haluaisin yhdenkin mainoksen näkyviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulot kertyvät mainoksen näyttökerroista ja klikkauksista. Klikkauksista saa enemmän, mutta turha klikkailu, eli siis sellainen, että klikkaa vain tukemistarkoituksessa, on Googlen sääntöjen vastaista. Yleensä mainokset näkyy vain sillä, että laittaa adblockin pois päältä kyseisellä saitilla. Toki se riippuu siitä, miten mainokset on estetty, eli onko se selaimen ominaisuus vai lisäosa, joka estää ne.

   Poista
 2. Luulin, että teet tätä ideologisista syistä, etkä rahasta. Ilmeisesti olet sitten tehnyt oikein markkinatutkimusta ja löytänyt ihan peräti markkinaraon :P

  AdBlock pysyy päällä, koska mainokset ei kiinnosta ja niiden estäminen on mahdollista. Vievät turhaan tilaa ruudulla ja aiheuttavat minulle turhaa tiedonsiirtoa.

  Mitä seuraavaksi? Sponsoroitua sisältöä? Menetkö Image:n bloggaajaksi, jos maksavat riittävästi?

  VastaaPoista