sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Sympatian ruinaaminen on aikamme lynkkauskulttuuria

Uhrikulttuuri tekee harvinaisen selväksi, ketkä osaavat hoitaa asiansa kuin aikuiset, ketkä eivät.
Tutkimustyö nimeltä Microaggressions and moral cultures luokittelee ihmiskulttuurit kolmeen eri kategoriaan. Ensimmäinen ja primitiivisin näistä on kunniakulttuuri. Lähes kaikki kulttuurit ovat joskus sellaisia olleet, mutta eritoten länsimaat ovat siitä luopuneet. Kunniakulttuurissa oman kunnian ja kasvojen säilyttäminen on kaiken ytimessä, joten koettuaan loukkauksen henkilö hoitaa asian itse ja voimakkaasti.

Tavoite on palauttaa itselle menetetty kunnia, eli loukkauksen korjaamista olennaisempaa on se, etteivät muut pidä loukattua heikkona. Kehitysmaista tulevan maahanmuuton myötä on kunniakulttuuri alkanut jälleen rantautua länsimaihin, ja maahanmuuttajien väkivaltaiset välienselvittelyt sekä naisiin kohdistuva kunniaväkivalta yleistyvät.

Länsimaiden oma kulttuuri on arvokkuuden kulttuuri. Kunnian puolesta tappelemisen sijaan painopiste on oman arvokkuuden säilyttämisessä, ja siksi loukkauksia ei koeta sopivaksi hoitaa omin päin tai väkivaltaisesti. Loukatulle tarjotaan mahdollisuus säilyttää arvokkuutensa sillä, että viranomaiset hoitavat asian hänen puolestaan reiluksi koetun oikeusjärjestelmän kautta.

Ikävä kyllä arvokkuuskulttuuri ei kaikille kelpaa, joten viime aikoina on tuotettu kolmas moraalinen kulttuuri: uhrikulttuuri. Uhrikulttuuri muistuttaa enemmän kunnia- kuin arvokkuuskulttuuria, koska siinä asioita ei pyritä hoitamaan virallisia, arvokkaita teitä vaan voimalla. Voimana toimii ryhmäpaine.

 Kun uhrikulttuurin edustaja kokee tulleensa loukatuksi, hän ei aloita tappelua tai mene viranomaisten puheille, hän menee someen ja lehtiin. Siellä hän kertoo loukkauksesta ja kerää taakseen joukkovoiman kauhistuneita ihmisiä, jotka hoitavat ongelman hänen puolestaan. Hän käyttää ryhmäpainetta tahtonsa läpi saamiseen, ja nykypäivän tunnevetoiset ihmiset on helppo saada mukaan väitetyn uhrin etua ajamaan. Uhrikulttuurin ytimessä on sympatia, ei kunnia tai arvokkuus.

Uhrikulttuuria näkyy kaikkialla, mutta näkyvä viimeaikainen esimerkki siitä oli vaikkapa Irakiin karkotettava perhe. Perheen äidillä ja lapsilla ei ollut oleskelulupaa tai perusteita turvapaikalle, joten koska arvokas viranomaisselvittely ei tuottanut toivottua tulosta, mentiin mediaan sympatiaa ja joukkopaineen luomista varten. Facebook-Sallalla on varmasti jo Hesarin toimitus pikavalinnoissa, että sinne voi purnata Valtterin viimeisimmästä pysäkille jäämisestä, koska eihän aikuinen ihminen nyt voi asioita itse hoitaa vaikkapa liikennelaitoksen kanssa selvittämällä.

Tällainen tapaus oli myös perjantaina lehdissä ollut juttu pariskunnasta. joka oli antanut mehupurkin pilaantua ja lopulta päätynyt löytämään homeköntin purkin pohjalta. He olivat vakuuttuneita siitä, että home oli itse asiassa hiiren nahkaa, ja kun tehtaalta heille selvitettiin, ettei sellaisen ole mitenkään mahdollista päätyä purkkiin, he menivät mediaan. Ilmeisesti 50 euron lahjakortti myymälään ei ollut tarpeeksi pilatusta mehusta.

Tänään taas muusikko Musta Barbaari purnasi siitä, että hänen perheenjäseniään laitettiin rautoihin Helsingin yössä ihan ilman mitään syytä. Poliisi kertoi kyseessä olleen ulkomaalaisvalvonnan tarkastus, joten siinäpä se. Herra Barbaari olisi tietysti voinut hoitaa asian arvokasta tietä, eli vain selvittämällä asian viranomaisten kanssa. Mutta uhrikulttuurin ollessa niin mukavasti käden ulottuvilla, on sama vain mennä someen ja lehtiin keräämään sympatiaa, vaikka kellekään ei mitään vahinkoa asiasta koitunut ja kansalaisilla on lain säätämä velvollisuus tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Uhrikulttuuri on askel taaksepäin. Se vie meitä  kauemmas oikeusvaltiosta ja kohti lynkkausjoukkoja, koska säännöt eivät ole siinä kaikille samat. Ne, jotka kehtaavat mahdollisimman häpeilemättä ruinata sympatiaa ja heittäytyä uhriksi, saavat parhaiten tahtonsa läpi. Se on täyttä mielivaltaa ja kaukana oikeusvaltion ja yhdenvertaisuuden arvoista.

Uhrikulttuuria vastaan voi parhaiten kamppailla sillä, että ei yksinkertaisesti osallistu somejakamisiin sympatian ja kauhistumisen keräämiseksi, sekä kohteliaalla kritiikillä uhriksi heittäytyjien lapsellisuutta kohtaan.

7 kommenttia:

 1. Uhrikulttuuria vastaan on vaikea taistella, koska se on passivis-agressiivista. Jos huomautat uhriutujalle hänen uhriutumisensa typeryydestä/lapsellisuudesta, niin hän saa siitä vain yhden syyn lisää uhriutua. Uhrikulttuuri on osa sitä samaista keskustelukulttuuria, josta jo kirjoititkin, jossa on tarkoitus keskustelun sijaan huutaa ja metelöidä, ettei keskustelua voitaisi käydä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikista pahinta on, että päättäjätkin ryhtyvät mukaan siihen mielivaltaan. Esim. sisäministeri Orpo, joka on käytännössä nukkunut läpi pakolaiskriisin, heräsi sunnuntaipäivänä vaatimaan seuraavaksi aamuksi selontekoa irakilaisperheen tapauksesta. Eli koska yksi perhe keksi uhriutua median avulla, he saavat erityiskohtelua, vaikka samoja sääntöjä noudatetaan kaikkiin. On todella pelottava ajatus, että tässä tosiaan luodaan mielivallan maailmaa, jossa mennään hetkellisten tunteenpurkausten vetäminä.

   Poista
  2. Eikä sillä ole oikeastaan väliäkään saatko uhriutujalle todistettua, että maapallo ei ole litteä, kuin pannukakku. Aina kun saat sen asian aukottomasti todistettua, niin riittää että hän tai joku hänen seurassaan keksii väittää maapallon olevan litteä kuin pannukakku ja joudut aloittamaan taas alusta. Yhä uudestaan ja uudestaan, loputtomasti.

   Poista
 2. Kiitos tästä blogista sekä videoista, ja että jaksat tehdä tätä työtä.

  Olen alkanut kuuntelemaan lähetyksiäsi (erityisesti Monokulttuuri ja Patriarkaatti) töissä ollessani, tallenteena tosin. Olen monissa asioissa hyvin samaa mieltä, ja on mukavaa että on taas olemassa ajankohtaisohjelma jota haluan seurata.

  Blogisi on myös laadukas. Minusta on alkanut tuntua että ainakin omalla kohdallani blogisi on alkanut täyttää sen sisällöllisen aukon jonka Takkirauta, jota luin päivittäin viimeiset... ehkä 7 - 8 vuotta, jätti kun blogi yllättäen loppui.

  PS. Videoiden äänenlaadussa olisi hieman kehityskohdetta. Välillä tulee jonkinlaista metallista häiriöääntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia paljon. Tämä äänenlaatuongelma näkyi varsinkin tuossa viimeisessä podcastissa Jennin kanssa, koska en silloin voinut pitää ukkosen vuoksi läppäriä verkkovirralla, ja akun hiipuminen alkoi vaikuttamaan netin nopeuteen, mutta taas seuraavalla kerralla (12.7) pitäisi olla äänenlaadunkin parempi.

   Poista
 3. Uhriudutaan muiden puolesta. Tietääkseni Mustalle Barbaarille (kammottava taiteilijanimi)itselleen ei tehty minkäänlaista poliisitutkintaa. Ruikutukseen yhtyy helposti vihervasemmistolainen joukko, joka vaatii 'yhdenmukaista' kohtelua ts. erityiskohtelua omille suosikkiryhmilleen. Yhdenvertaisuus ei merkitse enää samaa kuin ennen. Paul Joseph Watson sanoi twiitissään ironisesti viitaten Dallasin poliisisurmiin 'Mikä tästä maailmasta on oikein tullut, kun et voi kääntää asettasi osoittamaan poliisia ilman että poliisi ampuu sinua'. Uhriutuvat vähemmistöryhmät kuvittelevat, että kaikesta pitäisi selvitä muita rasisteiksi haukkumalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä aivan totta. Lähes kaikilta on joskus kysytty henkkareita tai ajokorttia, mutta kantasuomalaiselle vain naurettaisiin, jos hän menisi someen mankumaan henkkareiden kysymisestä. Selvästikin vasemmisto haluaa kahdet eri säännöt, niinhän se on heillä ollut pitkään esim. mustien rasismiin tai seksuaalirikoksiin kohdistuvan kaksinaismoraalin kanssa.

   Poista