sunnuntai 22. toukokuuta 2016

Paljon onnea, Adolf!


James Hirvisaari on sitten jälleen rikostutkinnassa blogijulkaisun vuoksi. 

Siihen on tultu, että kun varkauden tai ryöstön uhri menee poliisilaitokselle tekemään ilmoitusta, tarjotaan hänelle resurssien eioota ja sanotaan, että ei mahda mitään. Netissä kirjoitettuja sanoja kyllä joudetaan tutkimaan, vaikka ne eivät ketään olisi ryöstäneet.

Demariedustajat taas yrittivät kärkkyä hallitukselta jotain reaktiota MV-lehden toimintaan, en usko, että he itsekään tiesivät täysin, mitä. Kuitenkin asia on niin, että hallituksella ei ole mitään tehtävissä ainakaan perustuslain puitteissa. Sivustojen tietoliikenteen blokkaaminen olisi ennakkosensuuria ja loukkaus kansalaisen oikeudelle vastaanottaa tietoa.

Sitten on tietysti Evalion. Jotkut suomalaisetkin tuntevat tämän lapsenkasvoisen ja -äänisen nuoren tytön, joka tekee videoita mm. siitä, miten tunnistaa juutalainen, miten Hitler oli oikeastaan hyvä mies tai miten homoseksuaalit ovat "syöpä". Eräällä videolla hän laulaa alttarin ääressä Paljon onnea vaan Hitlerille.
Evalion.

Evalionin kanava oli yksi Youtuben nopeimmin kasvavista kunnes Youtube löi lapun luukulle: kanava suljettiin ja Evalion bännättiin kertaheitolla. Oletettavasti 99% Evalionin tilaajista katsoi hänen videoitaan samasta syystä kuin minä: siinä on jotain todella viihdyttävää, kun niin lempeän kuuloinen tyttönen puhuu kauheita asioita. Samalla katsomisessa oli tietynlainen jännitys, kuin olisi seurannut junaonnettomuutta. Kanavassa vain oli jotain karmivan kiehtovaa.

Kaikesta päätellen Evalion ei tee sisältöään itse vaan lukee poikaystävänsä kirjoittamia tekstejä ääneen, mikä myös näkyy hänen niillä videoillaan, joissa tyttöä kuvataan. Netin keskustelupalstoilla oli seurattu draamaa siitä, kun etäpoikaystävä käräytti Evalionin asiasta. Hän vuosi Skype-keskustelun, jossa tyttö sanoo suoraan ryhtyvänsä hommaan vain rahasta ja maineesta.

Se on kuitenkin epäolennaista kanavan viihdyttävyyden kannalta.

Idea on yhtä hupaisa on tyttö tosissaan tai ei. Kaikki eivät kuitenkaan nähneet Evalionia hassuna erikoisuutena, vaan Youtuberit kuten Onision ja Leafy vetivät herneet poliittisesti korrekteihin neniinsä ja hankkivat seuraajiaan käyttäen Evalionille bännin. Onision teki videon, jonka nimi oli dramaattisesti "Evalion täytyy pysäyttää". Siinä hän yllytti katsojiaan ilmiantamaan Evalionin kanavaa.
Onision. Nimen voi kääntää vinkupelleksi.
Todella säälittävää. Ja vielä aikuiset miehet ryhtyvät tuollaiseen.  Ajatteliko Onision, että Evalionista tulee vielä uusi Führer, ellei häntä heitetä Youtubesta? Tietenkin Evalionin jutut olivat hirveitä -sillähän ihmiset häntä katsoivat- mutta kyllä maailmaan puhetta mahtuu.

Vaientajat eivät ryhdy ilmiantokampanjoihin vain siksi, että he paheksuisivat tarjottuja näkemyksiä. He myös aliarvioivat kansaa ja katsovat, että tiettyjä mielipiteitä ei saa kansalle sanoa, koska he ovat niin tyhmiä, että eivät osaa arvioida itse, mikä on totta tai hyvä ajatus ja mikä ei ole.

Jos nämä "aikuiset miehet" käyttäytyisivät kuin aikuiset miehet, he eivät kakaramaisesti kantelisi kuulijoilleen ja vaientaisi ikäviä mielipiteitä vaan haastaisivat ne omilla argumenteillaan. He olisivat voineet vain tehdä omat videonsa, joissa he kumoavat Evalionin väitteet mutta valitsivat raukkamaiseman tien.

Sama pätee niihin kantelupukkeihin, jotka yrittävät vaientaa James Hirvisaarta tai MV-lehteä: jos heidän mielipiteensä oikeasti ovat huonoja, niin kumotkaa ne ja voittakaa ne ajatusten vapaita markkinoita käyttäen, ei niitä rajoittaen.

Sensuuri ei koskaan ole edistänyt demokratiaa ja perusoikeuksien toteutumista. Hyvää ei voi tehdä pahan työkaluin, eikä ihmisoikeuksia voi edistää oikeuksia rajoittamalla.

9 kommenttia:

 1. Joo, löysin Evalionin kanavan sattumalta vasta äskettäin, katsoin muutaman videon ja sitten huomasin, että se olikin jo poistettu kahden ns. sosiaalisen oikeudenmukaisuuden soturin kampanjoinnin ansiosta.

  Oli tosin helppo huomata, Evalion trollasi, ne Hitlerin ihailut ja puheet juutalaisista olivat niin yliampuvia, mutta moni vaihtoehto-oikeiston (alt right) edustaja taisi ottaa hahmon ihan tosissaan. Kanavalla oli varmasti juuri tarkoitus kerätä alt right -yhteisön avulla paljon katseluita, ehkä myös samalla diskreditoida sitä assosioimalla liike juutalaisvastaisuuteen. Tämänlainen ideologian tai liikkeen kompromettoiminen on yleisesti käytetty taktiikka vaihtoehtomediassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin taitaa olla tyttö ilmeisesti saattaa itsekin olla juutalainen, ainakin hän on puolalainen, ja suurin osa puolalaismaahanmuuttajista Yhdysvalloissa on juutalaisia, jotka aikanaan sinne vainoja pakeni. Hän myös välillä sanoo asioita, jotka kuulostavat enemmän pilkalta kuin vakavilta kommenteilta, kuten se, että miten söpöltä Hitler näyttää kuvanauhalla koiranpentujen kanssa.

   Poista
  2. Joo, sama tuli minullekin mieleen, että hän on itse juutalainen, hyvin mahdollista.

   Poista
 2. Minä kerran katsoin osan eräästä Evalionin videosta, se oli kai juuri se, missä hän lauloi Happy Birthday... Oli pakko lopettaa kesken kun en kuullut tyttöä omalta naurulta. Eikö tässä maailmassa enää ymmärretä huumoria?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti ei. Se on Poen laki: netissä matkittua tyhmyyttä on mahdoton erottaa aidosta tyhmyydestä. Siksi satiirikanavillekin yleensä aina löytyy seuraajia, jotka seuraavat niitä kaikella vakavuudella. Tarjotut näkemykset vastaavat heidän omiaan, joten he eivät huomaa, miltä ne kuulostavat useimmille ihmisille. Tykkäävät vain kuunnella samanmielisen puhetta. Ainahan ihmiset on vähemmän kriittisiä samaa mieltä olevia kohtaan.

   Poista
 3. >>Tietenkin Evalionin jutut olivat hirveitä -sillähän ihmiset häntä katsoivat- mutta kyllä maailmaan puhetta mahtuu.>>

  Mites sä luulet, että natsien valtaannousu alkoi? Puheilla vai teoilla?

  VastaaPoista
 4. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista