keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Valkoinen syyllisyys kuvin ja sanoin

Valkoinen syyllisyys ei ole aktiivista syyllisyydentunnetta, jota poteva itse tunnistaa tilansa. Se on salakavalampi tila, jonka kantajat usein ovat autuaan tietämättömiä potemastaan syyllisyydestä. Olen luonut yksinkertaisen testin, jolla voi testata, koetko valkoista syyllisyyttä, ja se menee näin:

Sano ääneen lause "Suomalaiset ovat aika juoppoa kansaa."
Todennäköisesti et tunne juuri mitään tuota lausetta sanoessa.
Sano sitten: "Somalit ovat aika rikollista väkeä."
Jos voit sanoa molemmat tilastojen pohjalta faktuaaliset väitteet ilman, että ne herättävät sinussa erilaisia tunteita, et kärsi valkoisesta syyllisyydestä. Jos taas vatsanpohjassa alkaa kalvaa ikävä tunne, kun joudut sanomaan jotain ikävää, vaikka tottakin, värillisistä ihmisistä, sinulla on valkoista syyllisyyttä. Valkoinen syyllisyys on valkoisen ihmisen haluttomuutta arvioida kaikkia ihmisiä samoja standardeja vasten.

Ilmiö on erittäin hyvin nähtävillä vaikkapa Yhdysvaltain mediassa: orjuuden aikakaudesta puhutaan paljon, ja valkoiset amerikkalaiset rakastavat rypeä itseinhossa valkoista syyllisyyttä potien. Mutta jos sanot täysin faktuaalisen lauseen, että valkoiset eivät siepanneet orjia vaan ostivat ne muilta mustilta, jotka metsästivät omaa väkeään rahan vuoksi, olet rasisti. Se on historiallinen tosiasia, jota ei saa sanoa. Ei myöskään saa sanoa, että valkoihoiset olivat maailman ensimmäiset orjuuden lakkauttajat ja rasisminvastaisten lakien säätäjät. Sehän pilaa kuvan valkoisesta demonista aivan täysin ja vihjaa, että valkoiset eivät ole maailman kamalinta kansaa, ja että muillakin kansoilla voi olla ehkä hieman vastuuta omista tekemisistään.

Valkoinen syyllisyys toimii hyvänä luonteen mittarina niin sitä poteville kuin sitä hyväksikäyttäville.  Tässäpä kuvia valkoista syyllisyyttä promotoivasta mielenilmauksesta, jossa mustat kuljettavat valkoihoisia, mukaanlukien lapsia, kahleissa. Heidän paidoissaan lukee so sorry, niin pahoillani.

Voisiko paljon vastenmielisempää näkyä kuvitella? Nämä mustat ovat menestyksekkäästi syyllistäneet viattomia ihmisiä asiasta, jolle he eivät voi mitään, ihonväristään. Yksikään näistä valkoisista ei ole koskaan omistanut orjia. Yksikään näistä mustista ei ole koskaan ollut orja. Ainoat heistä, jotka koskaan ovat kulkeneet kahleissa, ovat nämä valkoiset. Miten suhtautuisit, jos tänä päivänä näkisit ihmisiä tällaisen epäinhimillisen kohtelun alla? Uskon, että kokisit sen vastenmielisenä ja puuttuisit siihen. Niin kokisi varmaan kuka tahansa suomalainen. Koko syy orjuuden protestoinnille on juuri siinä, että se on väärin. 

Nämä mustat paljastavat luonteensa: he eivät ole koskaan olleet orjia, nämä valkoiset eivät ole heille tehneet koskaan mitään pahaa. Selkeästi nämä valkoiset ovat vankasti mustien puolella, koska ovat tähän nöyryytykseen suostuneet. Silti nämä mustat eivät näe mitään väärää siinä, että kävelyttävät viatonta lasta kahleissa ja vaativat häneltä anteeksipyyntöä, koska hän sattui syntymään valkoiseksi. He ovat siis moraaliltaan paljon huonompia kuin kansamme ehdoton enemmistö. Oletan, että kukaan ei ole tainnut kysyä näiltä mustilta, ovatko he myös vastuussa mustien osuudesta orjakauppaan. Heidänhän tulisi olla matelemassa myös, koska heidän esi-isänsä saalistivat mustia ja myivät heitä valkoisille. He eivät myöskään huomioi sitä, että heidän etuoikeutensa ovat orjuuden ansiota. Ilman orjuutta hekin olisivat edelleen afrikkalaisia; köyhiä ja sairauksien ja sotien riivaamia.

Valkoinen syyllisyys on myrkkyä. Se on täysin epärakentava, vahingollinen tunne, joka ruokkii monenlaisia yhteiskunnallisia ongelmia. Suomen viranomaiset epäröivät puuttua lasten ympärileikkauksiin tai lapsimorsiamien hyväksikäyttöön, koska valkoinen syyllisyys kalvaa. He eivät ole valmiita arvioimaan ruskeita ihmisiä samoilla standardeilla kuin valkoisia. Samoin maahanmuuttajien rikollisuutta hyssytellään samaan aikaan, kun suomalaisia kritisoidaan paljon pienemmistä teoista. Se ei ole hyväksi meille eikä heille. Jos ihmiseltä odottaa vähemmän, ei hän kovin korkeasti tulee suoriutumaan. Samat vaatimukset kaikille taas vaativat myös vähemmistöjä nousemaan muiden tasolle. Se on myös reilu peli: koska kaikilla on samat oikeudet, on heillä oltava myös samat velvollisuudet. Sääntöjen taivuttelu ihonvärin mukaan luo vain alisuoriutumista vähemmistöiltä ja kaunaa valtaväestöltä. Jokainen yksilö on samoin vastuussa omasta toiminnastaan.

6 kommenttia:

 1. Mainio kirjoitus jälleen. Juuri tämän selkeämmin asiaa on tuskin mahdollista ilmaista.

  VastaaPoista
 2. Hieno lähestymiskulma taas Tiina x G ! Itsensä syyllistäminen muiden rikoksista on tuhoisaa - kukaan ei tule näin saamaan oikeutta ja myötähäpeinen moraali karkaa etäälle vastakkaiseen suuntaan kuin vastuuton moraalittomuus . Tolkkuhan on siellä middle of the road, jota nämä ääret voivat sitten pommitella pientareiltaan tajuamatta oikeudenmukaisuudesta , historiasta , inhimillisyydestä ja älyllisen maailman rakentamisesta yhtään mitään . Onneksi keskitie on kuperan väylän korkeimmalla kohdalla ja likavesi valuu pientareita huljuttaen ojaan .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jos ihmisten pitäisi tuntea syyllisyyttä muiden rikoksista, ei kellään muuhun olisi edes aikaa, koska kenenkään sukulinja ei varmasti pahanteosta puhdas ole. Mutta muiden syyllisyys on toisille käyttökelpoista, koska sen voi muuntaa rahaksi. Tälläkin hetkellä USAssa aivan vakavissaan puhutaan rahallisista korvauksista mustille orjuudesta, jota he eivät koskaan elämänsä aikana ole kokeneet. Bernie Sanders on tällaisten korvausten kannattaja. Samoin kaikenlaisiin sosiaaliohjelmiin ja köyhiin naapurustoihin lapetaan rahaa silkasta syyllisyydestä.

   Poista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Mikäli ihmiset haluavat lisätietoa, samantapainen juttu oli myös youtubekäyttäjä "romanialaisgypsi" Veellä: The most offensive white guilt images you will see, tosin päivää aikaisemmin.

  VastaaPoista
 5. Hieno kirjoitus. Kokeilin tuota ehdottamaasi testiä.

  Kun sanon ääneen: "Suomalaiset ovat aika juoppoa kansaa."
  Olin hyvin lähellä ruveta nauramaan ääneen. Onnistuin kuitenkin vain hihittelemään. Tämähän on se vanha tuttu valhe jota toistetaan toistamasta päästyäkin. Ei se enää jaksa kuin lievästi huvittaa.

  Sanoin sitten: "Somalit ovat aika rikollista väkeä."
  Kohautin automaattisesti olkiani. Näin olen kuullut sanottavan mutta en tunne henkilökohtaisesti yhtään somalia. En voi siis muodostaa asiasta mielipidettä.

  Itse en ole koskaan ymmärtänyt, miksi minun pitäisi tuntea syyllisyyttä 1800-luvun siirtomaaherrojen (ja muiden heidänkaltaistensa) rikoksista?

  VastaaPoista