maanantai 15. helmikuuta 2016

Valeuutinen Iltalehden tyyliin

Heti otsikossa on suuria virheitä sekä sisällössä että kirjoituksessa. Hyvin lähtee homma käyntiin!

 Iltalehden Katriina Mäkelä näyttää höpöuutisoinnin mallia otsikolla Kölnin uudenvuoden yön ahdistelujuttu-vain kolme pidätetyistä pakolaisia! Otsikko on läpeensä virheellinen. IL:n lähde, The Independent ei väitä, että vain kolme epäillyistä olisi pakolaisia vaan viimeaikaisia pakolaisia. Loputkin tekijät olivat pääosin tunisialaisia, marokkolaisia ja algerialaisia eli varmasti pakolaisia, tuskin työluvalla maahan tulleita. Independent viittaa lähteenä Die Weltin  artikkeliin, jossa itse asiassa sanotaan epäiltyjä olevan 59 (ei 58) ja pidätettyjä 13 (ei 58).

Koko otsikon ydin on ajatus, jota kutsun nimellä taikamuslimijatkumo. Idea on se, että tällä hetkellä tulevat pakolaiset ovat aina hyviä ihmisiä: taikamuslimeita, jotka eivät usko mihinkään muslimien valtanäkemyksiin, eivätkä tee rikoksia. Tämänhetkisten maahantulijoiden tekemisiä vähätellään, jotta heidän maahan ottamisensa saataisiin oikeutetuksi. Samalla unohdetaan se, että sanottiinhan niistä aiemmin maahan tulleista pakolaisista aivan samaa. Mutta väliäkö tuolla. Ne, joita nyt tulee, ne on kuule lainkuuliaista väkeä, ne!

 Eli Iltiksen otsikko on naurettava. Sen kuuluisi mennä: "Epäillyistä 56 pakolaisia, 3 turvapaikanhakijoita!" Mäkelä myös tekee valeuutisoinnin amatöörivirheen lykkäämällä uskottavuutta syövän kirjoitusvirheen heti otsikkoon. Uuudenvuodenyö on yhdyssana.

Jutun alkuperäinen versio väitti, että Kölnin tekoja ei oltu suunniteltu etukäteen, mikä on täysin ristiriidassa muun tiedotuksen kanssa. The Independent kyllä väitti, ettei tekoja olisi suunniteltu, mutta he sentään tunnustivat, että tekijöitä oli kutsuttu paikalle sosiaalisen median kautta. IL jätti seikan pois alkuperäisestä jutusta ja taipui korjaamaan tuon yhden asian vasta, kun MV-lehden Ilja Janitskin julkaisi vinkkini pohjalta aiheesta artikkelin .

IL:n ja The Independentin artikkelit haisivat ja kauas: kumpikaan ei siteerannut Kölnin poliisin lausuntoja suoraan, he epäilyttävästi muotoilivat sitaatit omin sanoin. The Express oli julkaissut suorat lainaukset poliisilta, ja ne eivät olleet sitä, mitä IL ja The Independent väittävät. Poliisi sanoi, että teot olivat sosiaalisessa mediassa organisoituja, mutta tekojen takana ei ollut varsinaisia rikollisorganisaatioita, vaan tavallisia maahantulijoita.  Paikalla oli muslimimiehiä Ranskasta ja Belgiasta saakka; eivät he sinne olisi tilanteen jo alettua ehtineet. Yksi Kölnissä pidätetyistä ulkomaalaisista päätyi poliisin ampumaksi kun yritti terrori-iskua pommiliivin kanssa pariisilaiselle poliisiasemalle. Yhdeltä paikalle tulleelta mieheltä Kölnin poliisi löysi reissua varten tehdyn lunttilapun, jossa oli lauseita, kuten Haluan naida ja Tapan sinut, saksaksi ja arabiaksi. Tuskin hän työnhakuun oli lapun voimalla lähdössä.

Artikkelin lopussa päästäänkin tärkeimpään vaiheeseen höpöuutisoinnissa, eli valkopesuun ja jutun moraaliseen tasapainotukseen valkoisten demonisoinnilla : kauhistellaan Pegidaa ja rasisteja, jotta saadaan eurooppalaiset heitettyä bussin alle muslimien mukana. Mäkelä on niin monikultturismin kierouttama, että näkee Pegidan  rauhalliset mielenosoitukset suurempana pahana kuin yli 1000 rikosilmoitusta, joista 436 koskee seksuaalirikoksia. Rasistien polttopulloiskut taas eivät juttuun liity mitenkään, mutta niillä lopetetaan juttu, jotta lukijalle jäisi oikea maku suuhun: pakolainen hyvä, eurooppalainen paha. Älkää katsoko muslimeiden kammottavuuksia, katsokaa ideologisesti harhaoppisia valkoisia

Klikkaa, niin kuva aukeaa suurempana.

No miten meni, Katriina, noin niinku omasta mielestä?

2 kommenttia:

 1. Tuo juttu, ja sen kehitys- ja kommentointihistoria sai aikaan kaksi vastakkaista reaktiota, huvittuneen ja murheellisen.

  Huvittuneisuutta, ja enemmänkin kuin huvittuneisuutta herätti se into millä erinäiset blogistit kiiruhtivat riemuitsemaan, että "epäillyistä vain kolme on osoittautunut uusiksi turvapaikanhakijoiksi" ja vaatimaan, että "Kölnin tapahtumista pitäisi nyt tehdä kokonaan uusi analyysi" koska "selvää on, että Kölnin tapahtumat eivät ole mikään osoitus, että ... pakolaisten kohtelua pitäisi kiristää". Blogisti harmittellee, että " tämä uusi tieto tuskin leviää samalla lailla kulovalkean tavoin kuin Kölnistä seuranneet hysteriaa villinneet maahanmuuttovastaiset uutiset" ja päättää kirjoituksensa hurskaaseen toivomukseen: "Ensi kerralla toivoisin medialta pientä pidättäytyvyyttä siihen asti, kunnes edes osa faktoista on selvillä".

  Kyseisen blogistin hengenheimolaiset kiirehtivät sitten kommentoimaan hänen blogiaan toteamalla tämän todistavan, että "tällä ei ole mitään tekemistä Islamin tai Daeshin kanssa" ja "tässä taas näkee miten haitallisia ovat valemediat jotka suoltavat ryönäänsä joka tuuttiin, sotkevat tiedonkulkua ja luovat pseudotodellisuuksia jotka eivät perustu mihinkään asiantuntemukseen vaan pelkkään huhuiluun" ja kosolti lisää muita saman henkisiä kommentteja. Kunnes joku teki sen ikävän tempun, että toi kehiin Kölnin yleisen syyttäjä Ulrich Bremerin lausunnon, jonka mukaan suurin osa pidätetyistä oli saapunut Saksaan hiljattain hakemaan turvapaikkaa.

  Tämän jälkeen alunparin riemukas kommentointi meni enemmänkin nikotteluksi, tyyliin: "yhdistävänä tekijänä ei oikeastaan olekaan Islam, vaan se että tulijat ovat Algeriasta ja Marokosta, ja [heitä] ... yhdistävä tekijä olisikin todennäköisemmin sosiaalinen syy eli toivottomuus".

  Murheelliseksi tietysti sai se, kuinka suurella innolla ja niin media (Iltalehti) kuin blogistitkin kiiruhtivat uutisoimaan ja kirjoittamaan omien ennakkoluulojensa mukaisia uutisia ja mielipidekirjoituksia. Kuitenkin tarjolla oli muitakin uutisia kuin tämä Independentin, jota Iltalehti niin innokkaasti tulkitsi aivan omalla tavallaan. Tarjolla oli runsaasti aikaisempaa taustatietoa, jonka olisi pitänyt soittaa jonkinlaisia varoituskelloja, koska ne tiedot eivät olleet millään lailla yhteensopiva heidän Iltalehden uutisen tai heidän omien mielipiteidensä kanssa.

  Täytyy vain yhtyä tuon blogistin hurskaaseen toiveeseen, että "ensi kerralla toivoisin medialta ja blogisteilta pientä pidättäytyvyyttä siihen asti, kunnes edes osa faktoista on selvillä". Tässä esimerkiksi poimittu blogisti kumppaneineen voisi lausua sen aina peilin edessä ennen näppäimistölle menoaan.

  VastaaPoista