keskiviikko 3. helmikuuta 2016

Sauli vastaan talvisodan pasifistit


Valtiopäivien avajaispuheessa presidentti Niinistö teki rohkean kannanoton Eurooppaa kohdanneesta maahanmuuttokriisistä. Menemättä äärimmäisyyksiin tai hysterianlietsontaan hän totesi ilmiselvän asian: Eurooppa ei kestä tämän mittakaavan kansainvaelluksen jatkumista. Niinistö otti kansaa myös kansan kahtiajakautumiseen maahanmuuttoaiheen suhteen sekä viittasi kansainvälisiin sopimuksiin, jotka luotiin täysin erilaisessa maailmantilanteessa. Hän suuntasi myös vaivihkaista kritiikkiä koko turvapaikkajärjestelmää kohtaan.


Niinistö olisi voinut valita paljon helpommankin tien. Useimmat poliitikot tyytyvät suoltamaan mukavia latteuksia, joilla on hyvin vähän tekemistä käytännön tilanteen kanssa. Niinistö olisi voinut valita hyveliputuksen tien eli puhua hädänalaisten auttamisesta, rasismin vastustamisesta ja länsimaisista arvoista sanomatta yhtään mitään.  Niinistö kuitenkin osoitti todelliselta arvojohtajalta vaadittua moraalista selkärankaa ja otti kantaa todelliseen tilanteeseen, todellisiin ongelmiin.


Eipä kuitenkaan mennyt kauaa, kun hyveliputtajat ilmaantuivat haaskalle.

Kansanedustaja Nazima Razmyar sanoi: “Olisin odottanut häneltä arvojohtajana tilannetta rauhoittavaa ja stabilisoivaa lähestymistapaa. Mutta hän teki tässä kovan arvovalinnan.”

Demaripuhemies Heinäluoma taas totesi: "Se oli normaaliakin synkempi. Ja se, että hänellä oli niin kriittinen kanta kansainvälisiin sopimuksiin. Pienenä maana Suomelle on ollut tärkeää, että tehdään niin kuin sanotaan. En ole ihan varma, kannattaako Suomen lähteä hakemaan ratkaisua tästä puolesta."


Ja vasemmistoliiton lausuntoautomaatti Li Andersson taas sanoi: "Mitä tulee kansainvälisoikeudellisiin velvoitteisiin, surullisin mielin kuuntelin sitä. Vaikeina aikoina on tärkeää, että pidetään kiinni eurooppalaisista perusoikeuksista."


Nuo lausunnot ovat vertaansa vailla olevia esimerkkejä poliitikkojen itseäänpalvelevasta hyveliputuksesta. Huomionarvoista on, ettei kukaan heistä kiistä Niinistön toteamusta siitä, että tällainen kehitys olisi Suomelle kestämätöntä. He tietävät sen ikävän seikan olevan totta, joten jättävät sen huomiotta. Heistä yksikään ei myöskään tarjoa ratkaisuja. On helppo valittaa jonkun muun ajatuksista jos ei itse tarvitse nostaa omia ajatuksia pöydälle. 


Hyveliputtaja on valta-asemansa väärinkäyttäjä. Kyllä nämäkin henkilöt tietävät Suomen romahtavan jos muuttoliike jatkuu. He tietävät Niinistön olevan oikeassa siitä, että kansainvälisiä sopimuksia ei välttämättä luotu tällaista tilannetta ajatellen. He tietävät useimpien maahantulijoiden olevan ekonomisia siirtolaisia. Mutta se ei ole heille prioriteetti: heille on tärkeintä näyttää hyvältä. He voisivat Niinistön tavoin valita vaikeamman tien ja rehellisesti puhua tilanteesta mutta mieluummin käyttävät julkisen asemansa henkilökohtaisten moraalipisteiden keruuseen.


Hyveliputus ongelmaa väistelemällä on pelkurimaista ja rinnastaisin sen sodanvastustukseen vääjäämättömän sodan kynnyksellä. Razmyar, Andersson ja Heinäluoma ovat kuin pasifisteja Talvisodan alkaessa. He valitsevat helpon tien: sanovat vastustavansa sotaa, vaikka tietävät, että ilman sitä maa menee raunioiksi. He luottavat siihen, että joku muu tekee likaisen työn.  Jonkun on nytkin tehtävä "likainen työ": ne muutokset, joilla Suomen tulevaisuus turvataan. Razmyar, Andersson ja Heinäluoma eivät vaan halua sitä roolia ottaa, koska moraalipisteiden keruu on helpompaa.


Sauli osoitti puheellaan luonnetta, jota tältä kolmikolta ei koskaan tule löytymään.Kiitos Sauli, sinä harvinainen, moraalisen
selkärangan omaava poliitikko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti